avatar

Склонни ли са мъжете да отстъпват място на бременна жена?

Ех, все си мисля, че джентълмените не са на изчезване сред българите, но напоследък ми прави много грозно впечатление, че в градския транспорт не отстъпват място на бременна жена.  Аз често пътувам с метрото и днес в една мотриса бяхме три бременни!!! Аз бях с детето и някак си успях да седна благодарение на него, че е мъничък и се мушна, но докато се наместя и обърна, хоп пред очите ми още две бременни. Ама, както сина ми каза, "много бременни" :-) За момемент инстинктивно (понеже съм в същото положение) ми се прииска да взема детето в мен и да отстъпя място на едната, но се спрях. Първо, защото и аз съм бременна! И второ, защото бях с две торби, ако трябваше да взема и Бобо в мен, къде щях да си сложа багажа?!  Звучи малко егоистично, ама ми е писнало от тези неудобства с транспорта. И трето, на което много се ядосах, точно срещу мен седяха две млади, хубави момчета, изглеждаха ми на спортисти и един друг мъж до тях. От моята страна - още един мъж.

Ей, никой не се мръдна! Не се помести! Не сведе дори поглед, защото в такава ситуация човек знае, че трябва да отстъпи място и чувства неудобство, че не го прави.  В случая говоря за здрави, прави мъже, всичките на млада възраст.  Замислих се най-вече за тези две млади момчета. Кога и къде са пропуснали да възпитат у тях чувство за уважение към другия пол, към зачитане на нуждаещия се; как те ще се отнасят към приятелките, съпругите, децата си... ?

Ама не са само мъжете. Това важи и за жените. Днес, дори и жена рядко би отстъпила място на бременна. И пак, за да не заклеймявам и слагам всички под един знаменател, ще кажа, че си зависи от човека.  Ако човек е малко по-отворен към другите и не толкова съсредоточен в собствения си свят на комфорт, ако човек да си го кажа направо е - възпитан - веднага ще наруши спокойствието си и ще отстъпи място на бременна жена.

В началото аз се засягах от такова отношение. Сега се опитвам да мисля по-философски и си разсъждавам по следния начин: Никой не ми е длъжен да ми отстъпва място. Ако някой го направи все пак, то това е акт на добра воля от негова страна. И не са виновни те, ами аз съм си виновна, че си нямам автомобил (все още) и ми се налага да се придвижвам с градският транспорт. Ако не ми изнася, ей ги на такситата - хващай си едно и си се прибирай като бял човек, Десиславке. 

А, най-голямата ми утеха е, че това мое състояние е временно, но не е там въпросът..., нали ?