avatar

Ето и един хубав коледен подарък, да се не надяваш!

Парламентът удължи от 9 на 12 месеца срокът, в който майката ще получава обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на 90 на сто от заплатата си. Условието е да има 12 месеца осигурителен стаж.
Това решиха депутатите, които приеха на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2009 година.
Председателят на комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов обясни пред журналисти, че майките в заварено положение, с по-малък от необходимия 12-месечен осигурителен стаж, след Нова година ще продължат да получават 90 на сто от заплата си до навършване на една година на детето. Той добави, че след това - до двегодишна възраст на детето, майката получава обезщетение в размер на минималната работна заплата, която догодина се предвижда да бъде 240 лева.
Ако майката няма необходимия осигурителен стаж, тя получава обезщетение по Закона за семейните помощи за деца, посочи Адемов. Той обясни, че неосигурената майка получава по 100 лева на месец, ако осигурителният доход на член от четиричленно семейство е под 350 лева.
И това, ако не е добра новина...
Очаква ни една малко по-хубава Коледа.
Поздрави на всички!