avatar

Друг поглед върху кърменето :)


28.09.2006

Майчиното мляко е съвършеният възобновим ресурс


Ощеняколко основателни причини да използваш гърдите си по предназначение(ако си нямаш, подкрепи някой, който има, да го направи) и да кърмиш.
Сигурно знаеш, че кърменето е много здравословно, удобно и достъпно.Ако вече кърмиш (като мен) или възнамеряваш да го направиш, има ощеняколко факта, които сочат, че постъпваш правилно. Оказва се, освенвсичко друго, че това е екологично отговорното поведение.

• Кърменето е възобновим ресурс.Освен това е напълно безплатен и не генерира отпадъци. Изкуственитезаместители на майчиното мляко са невъзобновими и генерират отпадъци,нуждаят се от скъпи опаковки и транспорт.

• На всеки 3 милиона изкуствено хранени бебета се пада консумация на около 450 милиона кутии адаптирано мляко. Резултатът е 70 000 тона метал под формата на празни кутии, които не се рециклират.

• За производството на изкуствени бебешки млека са необходими милиони крави.За да се замени кърменето в Индия например, са нужни 135 милиона крави.В Мексико за производството на 1 кг. адаптирано мляко, трябва да серазчистят и превърнат в пасища 12.5 м2 горска площ.

• За разлика от майчиното мляко, изкуствената бебешка храна трябва да се приготвя. За изхранването на едно бебе са нужни около 3 литра преварена вода дневно,в която да се разтвори млякото и да се стерилизират шишетата ибибероните. Както и доста електроенергия или гориво. И когато тезиресурси не достигат, здравето и дори животът на бебето са в опасност.

• В глобален мащаб кърменето предотвратява по естествен път повече нежелани бременностиот всички останали противозачатъчни средства взети заедно (защотонамалява плодовитостта и защото природата си знае най-добре работата).

• Майчиното мляко е жива тъкан - съдържа почти толкова живи клетки,колкото кръвта. Тези клетки активно унищожават бактерии, гъбички ичревни паразити и подпомагат имунната реакция на бебето. Изкуственотомляко е в буквалния смисъл мъртъв продукт. На всеки етап отпроизводствения процес, кравето мляко се преработва, изсушава,манипулира. В приготвената за употреба бебешка храна единствениятостанал живот могат да бъдат евентуални патогени от сухото мляко иводата или по биберона и шишето.

Въпреки това, по ред причини (дълга история, но най-вече защото е антикомерсиално) кърменето не получава цялата подкрепа, от която се нуждае.Така че дори темата в момента да не те засяга пряко, можеш да направишмного, дори ако просто се усмихваш насърчително всеки път, когато видишжена да кърми на публично място.

Няколко природни принципа за безпроблемно кърмене
(или let’s do it like they do it on Discovery Channel!):
  • Бебето трябва да засуче непосредствено след раждането.
  • Количествотомляко се определя от принципа на търсенето и предлагането или колкотоповече суче бебето, толкова повече се произвежда.
  • Тозибаланс се нарушава, ако през първите месеци на кърмачето се даватдопълнителни храни или течности, които така или иначе не са мунеобходими.
  • Равновесието между търсенето и предлаганетоможе да се запази само, ако на бебето се дава да суче не по часовник, авинаги когато то пожелае.
  • Това е възможно, единствено акобебето не се отделя от майката и ако двамата останат в непрекъснатблизък контакт след раждането.
www.waba.org
www.infactcanada.ca
www.lalechebg.com

Фото галерия