avatar

Дискусионна среща на тема "Вагинално раждане след секцио" във Варна

От август сдружение "Естествено" стартира месечни срещи в морската столица. На 22 август (събота) ще се състои прожекция на филма "Нежното раждане" и дискусионна среща на тема "Вагинално раждане след секцио".

Програма:
Прожекция на филма "Нежното раждане" (Gentle birth choices)

Филмът ни показва най-доброто от световните практики на естественото раждане - раждане във вода, вагинално раждане след секцио, раждане в различни пози, с присъствието на братя/сестри, емоциите на бащата, раждане вкъщи или в родилен център, както и вокализации и ефективни техники за справяне с болката. Всеки от асистиращите раждането е спокоен, вдъхва увереност и уважение. Вниманието на зрителите е завладяно от сцените на 6 раждания и интервюта с родителите, акушерки и лекари. Целта на тази прожекция е да покажем на българските зрители колко различно би могло да бъде раждането. А на тези, които мечтаят за едно напълно естествено, нежно раждане да вдъхнем кураж да отстояват това свое право.

10:00 - 10:15 - Начало, кратко представяне на Сдружение "Естествено"
10:15 - 11:00 - Филм "Нежното раждане"
11:00 - 11:30 - Дискусия по филма

11:30-12:00 Почивка

Дискусионна среща на тема "Вагинално раждане след секцио"

Процентът цезарови сечения в България нараства главоломно през последните години. Все повече жени не искат този сценарий да се повтаря при следващите им раждания, а темата "Вагинално раждане след секцио (VBAC) става все по-актуална. Защо вагиналното раждане след секцио е за предпочитане пред повторното секцио, когато няма други показания? Кои фактори оказват влияние на успеха на VBAC? Как да направим информиран избор по време на бременността и раждането? Какво да имаме предвид при избора на болница и екип? Тези и други въпроси ще обсъдим на срещата.

12:00 - 12:15 - Начало, кратко представяне на Сдружение "Естествено" и участниците в срещата
12:15 - 12:45 - Презентация на тема "VBAC факти"
12:45 - 13:45 - Дискусия по темата
13:45 - 14:00 - Приключване, контакти.

Срещата няма за цел да замени консултация с лекар, целта е взаимопомощ, подкрепа и обмяна на опит.

Водещи: Олга Дукат, Кристина Мартинова, Силви Алендарова.

Адрес: гр. Варна, бул. "Цар Освободител" 84, Медицински колеж (зад новата сграда на Факултета по Дентална медицина) Актова зала - 4-ти етаж. Залата е осигурена с любезното съдействие на Диана Димитрова, зам. директор на Медицински колеж, Варна.

Цена за участие: прожекция на филма - 5 лв., дискусионна среща - 5 лв., за двете събития - 8 лв.

За повече информация и предварително записване пишете на silvi.alendarova@estestveno.com.

Заповядайте!