avatar

Кападокия - вълшебна приказка за феи и подземни градове

Местността Кападокия се намира в централната част на Анатолия, в източната част на Мала Азия (днешна Турция). Преди около 12 милиона години по тези земи е имало много активна вулканична дейност. Вулканите изхвърляли на повърхността на земята лава, състояща се от вулканичен туф, богат на газ и пепел. В настоящия момент вулканите не са действащи, но заснежените върхове на техните кратери могат да се видят - извисяват се в далечината. За геоложкото развитие роля играят и протичашите през областта реки, под чието влияние ерозира вулканичният туф.

Християнство

Има свидетелства, че около градчето със съвременното име Гьореме е съществувала християнска общност в края на II век. В центъра на Кападокия също се е развивало християнството, под управлението на Византия. Вкопани в скалите около Гьореме са открити множество църкви и манастири, за които обаче няма доказателства кога точно са били построени. Малките църквички са изографисани с изящни фрески, пресъздаващи библейски сцени.

Историята на манастирите в Кападокия е свързана със св. Василий, който е родом от областта. Имало е много монаси, които са живели аскетичен, отшелнически живот, посветен на молитвата, като са разчитали за хляба си на мислостта на местните жители. Св. Василий, образован и пътувал човек, успял да обедини отшелниците с каузата да помагат на обществото, като живеят заедно, наред с молитвите и духовното търсене.