avatar

Ела в Чикаго (Downtown)

Първа част на нашето пътешествие завърши пред Museum of Science and Industry -- MSI.

Непосредствено до него се намира езерото Мичиган. То представлява източната граница на Чикаго (също както Черно море за България). За разлика от безразборното застрояване на българската брегова ивица обаче, още преди век хората тук са приели закон, според който земята покрай езерото принадлежи на всички и върху нея не може да се строи. Интересното е, че този закон се спазва и до днес. По цялото протежение на брега има само плажове и алеи за колоездачи и фитнес-маниаци :).  Само един небостъргач е построен върху тази земя - и съществува и до днес - като изключение от правилото - за да може всеки местен да го посочи и да напомни на гостите на града - Законът беше нарушен един път, но никога повече няма да позволим някой да строи на брега, който принадлежи на всички.

Ето как изглежда брегът на езерото точно до MSI:

   SightseeingChicago09041

Гледайки тази снимка, е трудно човек да си представи, че само на няколкостотин метра от това място кипи животът в един от най-големите градове в света... Ето още малко снимки от брега:

   SightseeingChicago09054

   SightseeingChicago09042

Яхтено пристанище. Желаещите да получат място за лодката си чакат около 5 години по списък, докато им дойде редът. Веднъж получили заветното място, плащат по $3000/месец за "паркинга". Ако някоя влюбена двойка, увлечена в романтичен разговор, пожелае да мине по алеята точно до пристанището късно вечер, едни симпатични момчета се появяват от нищото и ти казват, че трябва да заобиколиш...Така де, тук не обичат да поемат излишни рискове...Колкото по-безобидно изглежда някой, толкова по-вероятно е да е терорист...Но това е тема на друг разговор...

На брега на езерото в т.н. Музеен кампус са разположени три от най-известните музеи на Чикаго - Планетариумът:

        SightseeingChicago09044

Field Museum:

   SightseeingChicago09051

 и  Аквариумът (полукръглата сграда в лявата част на снимката):

   SightseeingChicago09049

 

Ето още един изглед към Даунтаун. В най-дясната част на снимката се вижда небостъргачът-нарушител - единствената частна сграда, построена върху общинска земя:

   SightseeingChicago09048

 

А това е моята любима местна забележителност - фонтанът Buckingham . В България известен най-вече като начален кадър на сериала "Женени с деца":

   SightseeingChicago09052

 

По подобие на Ню Йорк, и Чикаго си има Сентрал Парк - само дето не е толкова голям и се казва Милениум Парк. През лятото паркът е домакин на световен музикален фестивал. Кметът Ричард М. Дейли (избран през 1989 и с голяма вероятност да бие рекорда на баща си за най-дълго управлявал кмет на града...някои се шегуват, че инициалът "М" в името му означава "Mayor forever" - кмет завинаги :)...та кметът е реализирал няколко амбициозни проекта, които са направили парка страхотно място - много зелено, чисто и безопасно:

   SightseeingChicago09055

   SightseeingChicago09058

   SightseeingChicago09059

Тук се намира Cloud Gate - скулптурата-емблема на Чикаго, по-позната с фолклорното си наименование - The Bean - заради приликата с бобено зърно; The Crown Fontain - едновременно произведение на модерното изкуство и място за разхлада - построен е във формата на сграда от малки стъклени блокчета, по които тече вода. През лятото децата го използват вместо басейн :). От двете му страни зад стъклените блокчета има екрани, на които автоматично се сменят снимките на 1000 жители на града. 

Тук фонтанът е сградата вдясно - хванала съм го в мига на смяната между две снимки, до него е един от небостъргачите, който заради перспективата изглежда малък колкото фонтана.

                    SightseeingChicago09062

                    SightseeingChicago09061

Най-впечатляващата сграда в парка е Pritzker Pavillion - феерия от метал и въображение. На тази сцена Горан Брегович разтъси Чикаго през 2006-та.

   SightseeingChicago09056

 А сега да се разходим сред самите небостъргачи...

                            Downtown'09002

   Downtown'09006

   Downtown'09016

   Downtown'09008

   Downtown'09013

                       Downtown'09027

   Downtown'09026

 

                        Downtown'09022

Тези близнаци имат оригинална архитектура. Най-отдолу са 16-етажни паркинги, следвани от апартаменти. Едни от най-скъпите жилища са във високите сгради, не само заради гледката към езерото...

   Downtown'09010

Студиото на Опра - най-богатата и най-влиятелна жена в САЩ. Задължителна спирка за много туристи.

 

   Downtown'09032

А това е чикагският дом на друг небезизвестен герой на жълтите вестници - Хю Хефнър. Казват, че във времето, когато тук са се вихрели най-големите партита, на звънеца до входната врата имало надпис: "If you don't swing, don't ring" - в свободен превод, щадящ детската аудитория - "тук ще намериш точно каквото търсиш" :)...

 

   Downtown'09034

Chicago River