avatar

Просветното министерство се сети да пише нова концепция за средното образование

Реформата в училищата се връща на изходна позиция

Таня Петрова в. СЕГА

Още една реформа, обещана от управляващите, се връща на изходна позиция - тази в средното образование. Година и половина след началото на мандата просветното министерство се сети, че не е готово да внася проектозакон за училищното образование и реши, че трябва първо да изработи концепция за него. Така готовият още от времето на Даниел Вълчев законопроект, по който са провеждани множество обсъждания и който бе приет и от новата власт, вчера внезапно изчезна от сайта на министерството. Проектът ще се пренаписва, а по новите идеи тепърва ще трябва да текат нови обсъждания.

За замразяването на законопроекта съобщи в интервю за "Труд" новият зам.-министър за средното образование Милена Дамянова. Дамянова обясни, че заради многото предложения по вече готовия проект министерството решило да състави работна група, която да изготви концепция. "Държа да подчертая, че концепцията не е за козметична промяна или за подобряване на сегашната система. А е база за съвършено нов, модерен закон", казва тя. Новите неща в никакъв случай нямало да влязат в сила за новата учебна година.

Вчера от просветното министерство уточниха, че концепцията е пред завършване, но не отговориха кога ще бъде готов самият законопроект. В него ще се използват някои от старите идеи, но щяло да има и нови. Една от новите идеи е повтарянето на годината при получена слаба оценка до IV клас. Повтарянето на клас в началното образование бе забранено през 2009 г., становище срещу него даде наскоро и специалната група на Еврокомисията, която набелязва мерки срещу ниската грамотност сред европейските ученици.

Това е поредното отлагане на законопроекта за училищно образование. Крайният срок за внасянето му постоянно се измества. Постоянно се менят и настроенията какво да пише в него. По проекта в рамките на мандата на ГЕРБ са работили двама образователни министри - Йорданка Фандъкова и Сергей Игнатов, и двама зам.-министри - Милка Коджабашиева и Милена Дамянова. Основната му идея беше въвеждане на задължително обучение до Х клас, профилирана подготовка в последните две години на гимназията и съкращаване на основното образование до VII клас.

ПОЗИЦИЯ

"Това е нелепа история. Парламентът през 2006 г. прие програма за развитие за образованието, около която се обединихме, но за приемането на законопроекта на Даниел Вълчев не остана време. Цялото говорене от страна на министерството през изминалата година и половина е в посока на това, че в проекта трябва да се направят промени, но не и да се пише нов закон. Как им хрумна нуждата от концепция след година и половина", коментира депутатката от БСП Валентина Богданова. Според нея това ще забави много законопроекта, защото той е тежък, а предлаганите промени в структурата на образование ще засегнат из основи системата.