30% от учениците в България - с наднормено тегло

Голяма част от българските ученици ядат нездравословни храни, пият нездравословни напитки и са физически неактивни. Това показват медийно обявените преди известно време данни от национално предварително проучване на храненето на учениците в България през 2010-2011 г., проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и катедра „Педиатрия“ в Медицинския университет в София.

Deux petites filles regardent la télévision en mangeant des sucreries, le 8 octobre 2003 à Rennes.

Проучването е осъществено сред ученици от 6 до 19 г. и показва, че само 24% от децата осъществяват препоръчаната физическа активност от минимум час на ден. 35% от децата са физически активни по-малко от два дни в седмицата, установило още изследването.

Според подобно изследване, проведено през 2004 г., учениците с наднормено тегло в България са около 20% от децата и от тях една четвърт са със затлъстяване. Последното проучване, което обхваща българските ученици между 5 и 19 години за 2010-2011 г., показва заплашително нарастване - с наднормено тегло са вече 30,2% от тях, със затлъстяване са 12,7%.
  
Всеки български ученик консумира безалкохолни напитки със захар повече от един път на ден, а енергийни напитки - 7% от децата. Едва 5,6% от подрастващите у нас консумират редовно плодове и зеленчуци, а 18% веднъж месечно консумират риба. Същевременно е много висок делът на учениците, които повече от един път на ден ядат торти, сладкиши, баклави. 20,4% консумират чипс, а тестени изделия като пици, мекици, банички и др. - 32,2%
  
Експертите са установили, че при 25% от децата с наднормено тегло консумацията на тестени изделия и чипс е повече от един път дневно. При 57,3% консумацията на безалкохолни напитки със захар е веднъж или повече дневно. При 34% от децата с наднормено тегло е установена ниска честота на консумация на пресни плодове, а при 32% - ниска консумация на пълнозърнест хляб.

Специалистите категорично сочат, че причина за увеличаване на свръхтеглото и за затлъстяването са нездравословния модел на хранене и ниска физическа активност.
  
Министерството на здравеопазването на България е разработило документи за здравословно хранене на учениците, включително сборници за рецепти за ученическите столове и бюфети и примерни седмични менюта.


Активни потребители:

Здравето на децата преди търговската печалба
Без вредна храна в училищните столове и лавки от 15 септември

Децата - най-сигурната и лесна жертва в капана на рекламата

Рекламата и децата

Здравословното хранене на нашите деца

Кърменето и допълнителното хранене на детето

ФИФА рекламира вредни детски храни

Русия лимитира рекламите на бързите храни

Indymedia:

Образование и здраве

Девет от десет хранителни продукта за малчуганите са нездравословни

Здраве, Опазване и Отговорност

Митът за Калция

Въведение в природолечението

На френски:

Френската потребителска асоциация относно теглото на децата и рекламата

+
(проучването)
Телевизионен маркетинг на хранителните продукти предназначени за децата
Анализ на ангажиментите на производителите и хранителните навици PDF

Движение за биологична храна във френските училищни столове

jeunepousse
Млади кълнове - Да култивираме удоволствието да се храним добре


(клик)