ЗА ЦЕЛОДНЕВНОТО БЕЗУМИЕ И ХАОС

 

Ако знам откъде да започна, ще бъде добре. Но откъдето и да започна, все ще става дума за целодневното обучение на нашите клети деца. От доста време насам се води оживена дискусия по темата в групата "Колеги" във Фейсбук. Публикувам с позволението на автора Жужа въпросното обективно мнение, което предизвика много коментари.

"ДНЕС ДВАМА РОДИТЕЛИ ОТПИСАХА ДЕЦАТА ОТ ПИГ. ПРИЧИНИТЕ СА ВСЕИЗВЕСТНИ ЗА НАС. ДЕЦАТА СЕ ОПЛАКВАТ ОТ ГЛАВОБОЛИЕ И ВЕЧЕР НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ДОУЧВАТ. И В ДВАТА СЛУЧАЯ ИМА МЕДИЦИНСКО ПРЕДПИСАНИЕ ЗА ПОВЕЧЕ ПОЧИВКА И ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЦЕЛОДНЕВНИЯ РЕЖИМ ПОРАДИ ШУМА И ПРЕСТОЯ В УЧЕБНА СРЕДА С ПОСОЧЕНА ДИАГНОЗА. ДЕЦАТА СА ЧЕСТО БОЛЕДУВАЩИ И НЕСПОКОЙНИ, НО НЕ И С ПРОБЛЕМИ В УЧЕНЕТО. ЕДНАТА МАЙКА СПОДЕЛЯ,ЧЕ СЛЕД УЧИЛИЩЕ ВИНАГИ ИМА НЕЩО ДА СЕ ДОУЧВА, ЗАЩОТО СЛЕДОБЕД В ДВАТА ЧАСА НЕ УСПЯВАТ ДА ЧЕТАТ ПО ЛИТЕРАТУРА ДОСТАТЪЧНО, НЕ МОГАТ ДА РАЗКАЗВАТ, ДА СЕ УПРАЖНЯТ САМИ , ПО АНГЛИЙСКИ НЕ УСПЯВАТ. КАКВО ИЗЛИЗА? ГАЛОПИРАМЕ, СБЛЪСКВАМЕ НЯКАКВИ УПРАЖНЕНИЯ- КОЙ РАЗБРАЛ,КОЙ ДОПИСАЛ, КОЙ МИСЛЕЛ, КОЙ ПРЕПИСВАЛ МЕХАНИЧНО- НЯМА ВРЕМЕ. ТАЗИ ЦЕЛОДНЕВНА ПРОГРАМА НЕ Е АДЕКВАТНА НА МАТЕРИАЛА И УЧЕБНИТЕ ПРЕДМЕТИ ЗА ДРУГИЯ ДЕН. ВСЕКИ Е ИНДИВИДУАЛНОСТ СЪС СОБСТВЕНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ ЗА ВРЕМЕ И НАЧИН НА УЧЕНЕ. ПРЕУМОРАТА Е НЕИЗБЕЖНА ОТ ШУМА,ОТ ТЕМПОТО, ОТ ИНФОРМАЦИЯТА...КАКВИ ПРОЕКТИ ПРАВЯТ И КАКВИ ДЕЙНОСТИ ПО ИНТЕРЕСИ И ОТДИХИ, И КОНСУЛТАЦИИ В НИКАКВО ВРЕМЕ! ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ДА НАМАЛЯТ ОБЕМА НА ЗНАНИЯ, ДА ИЗЧИСТЯТ НЕНУЖНИТЕ ТЕМИ, ДА НАПРАВЯТ ВМЕСТО ЗИП И КОНСУЛТАЦИИ ПО ОЩЕ 1 ЧАС БЕЛ И 1 -МАТЕМАТИКА, А СЛЕДОБЕД ДА СЕ РАБОТИ СПОРЕД ПРОГРАМАТА И ПОТРЕБНОСТИТЕ, УЧИТЕЛЯТ ДА ИМА СВОБОДАТА ДА ПРЕЦЕНИ ВРЕМЕТО И РАБОТАТА. УЧИЛИЩАТА ЗАПРИЛИЧВАТ НА ЛУДНИЦИ ОТ НЕВРОТИЗИРАНИ ДЕЦА И УЧИТЕЛИ. ТРАЙНИТЕ И ПРИЛОЖИМИ ЗНАНИЯ ГИ НЯМА ,ОБАЧЕ. РОДИТЕЛИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА РАЗБИРАТ, ЧЕ ДЕЦАТА ИМ СА ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА И НЕЩО КУЦА С ДВАТА КРАКА. ТОВА СПОДЕЛЯТ И СЕ ПЛАШАТ."

 Сега аз допълвам. Онзи ден едно дете ми каза по обед, че много му се спи, при което така ми стана жално за него, че... Спи ти се, не спи, тук ще стоиш- на чина. Министерството така иска, майка ти по цял ден е на работа, татко ти работи в Австрия. " Подходящите" условия за отдих са само две- игра на двора и седене на чина. Положенията са също само две- прав и седнал. Ама уморен си бил, спяло ти се, глава те боляла, без такива! Айде, глезотии!
 Тази година назначиха две току-що излюпили се от студентската скамейка момичета за възпитатели на 2 клас. Едната е с група от 29 деца, а другата е с 26, което е много. Вече и двете са стресирани и с 2-3 кг надолу. Идват на работа в 10, 30 и си отиват след 17 часа. Заради няколко по- трудно справящи се с домашните деца, задържат и бързосправящите се, и всички заедно трябва да натискат чиновете до 17:00 часа. И на другия ден пак има деца без някое домашно, защото има неща, които са за вкъщи, като например семейните празници и семейния календар по околен свят. Познайте като се прибере това дете, мозъкът му е вече пълен блокаж.
Та значи колко часа на ден са това? Сутрин от 8 ,вечер до 17= 9 часа. Един работен ден на голям човек е 8 часа.
 Е, АКО ТОВА НЕ Е САДИЗЪМ СПРЯМО ДЕЦАТА, ЗДРАВЕ МУ КАЖЕТЕ!
По въпроса прилагам и следната статия.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1562577

Пък що статии съм изчела във връзка с това целодневно избудаляване, що нещо! И как в една не прочетох нещо положително!
Една уважавана от колегията колежка/ колега за жена няма да кажа/ сподели, че след 3 години внучето й ще бъде първокласник и никога няма да допусне то да бъде на целодневна "организация" в сегашния й порочен вид.
Друга колежка от София пък изрева, че в тяхното училище родители недоволствали, че часовете свършвали в 17 часа/понеже учат следобед/ и искали да има учители до 19, 30 часа!!!
Поредна уважавана учителка от Южна България пък сподели, че там масово се закриват занимални, защото на хората не им харесва, пък и на децата не се отразява добре.
Родители пък на изоставащи деца, които са зачислени цял ден в училище, са най- нагли и арогантни, когато децата не успеят да се подготвят по всичко и нещо остане за вкъщи. Та от една страна МОМН ни ....., от друга родители, които нахално и безпардонно се намесват в нашата работа. И няма кой да защити учителя- нито директор, нито инспектор, нито синдикат. На последните пък  искам да кажа много неща!
Ще споделя и още един парадокс. Понеже изискванията за участие в занималня са по- драстични и от сигурността на летище София, в някои училища се казва на родителите, че даже и червен дъжд да вали, децата трябва да са до 17:00 на занималня. Поради тази причина е отхвърлена молбата на едно дете, защото то ходи на извънкласни занимания от рода на пиано, спорт и английски, и ще му се налага да си тръгва в 16 часа.
ВИЕ НА ТОВА КАКВО МУ ВИКАТЕ?
Друга лудост пък е, когато децата са навън от 16 до 17 часа при хубаво време. Ако родител дойде да си вземе детето в 16,30 да речем НЕ МОЖЕ, защото той е бил уведомен още на първата род.среща, че занималнята е до 17 часа!
ВИЕ НА ТОВА КАКВО МУ ВИКАТЕ?
МОЛЯ, АКО НЯКОЙ ОТ ИНСПЕКТОРАТИТЕ ИЛИ МОМН ВЛИЗА ТУК ДА ЧЕТЕ, ДА НЕ ЧЕТЕ ПО ДИАГОНАЛ И ДА СИ ПОМИСЛИ КАКВО СЕ МЪДРИ ТАМ ГОРЕ, ПЪК КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА ТУК ДОЛУ!

ИЗВОД: НЯМА НОРМАЛЕН УЧИТЕЛ, КОЙТО ДА ОДОБРЯВА ЦЕЛОДНЕВНАТА "ОРГАНИЗАЦИЯ" ВЪВЕДЕНА ОТ МОМН.