avatar

Защо искам(е) бебе?

Идва време, когато почти у всяка жена се заражда копнежа за бебе! Напълно нормално! На нас ни е отредена ролята да даваме началото на живота - въпреки, че относно началото може да се спори.... Оставам спора настрана и се насочвам към по-важният въпрос - Защо искаме всъщност да имаме деца?

Чувала съм толкова отговори, колкото и хора съм запитвала, но общо взето са се очертавали следните тенденции:

1. Искам дете, защото обичам децата, и искам да си имам свое!

2. Искам дете, за да ме гледа като остарея!

(Мислите, че това е много егоистично желание? На пръв поглед - да! Но, много родители като достигнат преклонна възраст изпитват този или подобен вид страх - да не остана сам, или да не мога да се гледам.)

3. Искам дете, защото е нормално да родиш поне едно дете!

4. Искам дете, за да може другото ми да си има другарче!

5. Искам дете, защото ще ме направи горда!

и т.н. и т.н. Вие може да продължите....

Аз мога да кажа за себе си.

При мен желанието бе силно и продължително, дори изстрадано. При мен не стана веднага! Трябваше да мина през редица изследвания, процедури и силна вяра, че "чудото" ще се случи. И то стана! В момент, в който бях спокойна или поне бях престанала да се притеснявам - много важен психологичен етап. Препоръчвам на всяка кандидат-майка да бъде СПОКОЙНА!

Освен, че силно желаех дете си давах сметка, че то е дар за мен и съпруга ми. Още отначало приехме, че ще го обичаме, ще се грижим за него като добри настойници на нещо скъпоценно, което ни е поверено! Просто е прекрасно да гушнеш едно мъничко, крехко същество и да знаеш, че неговото оцеляване зависи от теб (поне през първите месеци). За това трябва да си готова! Готова за какво ли? Да му дадеш толкова много любов и внимание, че да останете свързани завинаги! Първите месеци са решаващи за това - да се свържете! И след това да надграждате постоянно и всеотдайно, като не забравяте, че за да се чувства добре бебето ви, то и вие трябва да се чувствате добре - затова, не забравяйте и себе си!

Леко раждане и щастливо майчинство ви желая от сърце! 

 P.S. Тук ми се иска да прикача снимка на моя мъник, но не успявямFrown