avatar

Събитията от последните дни

Вчера беше натоварен ден. Още към 11 часа ми се обади редакторка от предаването "Часът на Милен Цветков" с искане да отида да говоря за свободата на словото в интернет в предаването им същия ден. Поради неотложни ангажименти не можех да отида, но атаката продължи с искане да открия Михаил Бозгунов и да го навия да отиде в предаването. Тъй като беше нужна публичност по случая се опитах да направя всичко възможно това да се случи. Михаил бе в БНТ същата сутрин, заедно с една видна блогерка, преподавателката по медийно право в СУ доц. Нели Огнянова.
Там те са говорили за това дали блогерите имат различен от журналистите статут, мнението на Нели можете да видите тук.
Това раздвижи малко медиите, които почнаха да пишат по случая, дори днес във вестник "Сега" има 2 материала по темата, като единият е новина, а другия анализ и коментар на случилото се и припомняне на тъмните комунистически времена.
След като не успях да убедя Мишел да участва (вече бе уморен от медийни изяви), потърсих други хора, които биха могли да защитят каузата - все видни блогери, които имаха мнение по въпроса, като Yovko, Васил Колев (ludost.net), Милко Георгиев (yvox.net). Всичко вече беше уредено, когато Милен Цветков се отметна и редакторката на предаването ми съобщи, че той не желаел да прави предаване на тази тема, защото сутринта имало такова по БНТ - политика на телевизията.
Не знам в крайна сметка предаване на каква тема е направил Цветков, но коментарите за решението му не бяха много позитивни.
Но както и да е. Важното е, че медиите обърнаха внимание на проблема. Засега единствено "Дневник" отразява всички събития, а от вчера и "Сега".  Труд, Стандарт и другите мълчат, за тях това не е събитие или просто не защитават свободата на словото в България. За тях е по-важно, как някой продал яхтата си.
Всъщност, не мога да не отбележа, че "24 часа" вчера публикува добър материал по темата, озаглавен "Тълпата като светкавица", в който дори се споменава за флашмоба на Сапунени мехури!
Та така... Това се случва тия дни.
Добрата новина е, че скоро ще имаме нова версия на Blogtronix с много нови възможности. Сега превеждаме интерфейса на български език и до няколко дни ще имаме ъпгрейд :)
Също така, обмислям една срещичка събота, има ли желаещи?