avatar

Монголски джербил

Специално за Щепси да види какви са сладури. :)


Монголски джербил (Meriones unguiculatus)




Монголските джербили за малки гризачи.Без опашката си достигат дължина 110-135мм.Косместата опашка е с дължина 95-105мм.Монголските джербили тежат 60-85гр. и при напълняване до 120гр.Мъжките са 10-20% по-тежки от женските.В природата няма разлика в теглото им което е около 60гр.Тялото им е крехко,а кожата им е стегната.Главата на монголските джербили е къса и широка с остър нос.Задните им крака са с дължина 28-32мм. затова можем да кажем че са дори високи.С тези дълги задни крака могат да скачат доста добре и да се изправят на тях.Монголските джербили могат да скачат на височина до 1м.50см.Предните крака са доста по-къси.Друго характерно за тях е че горните резци имат тясна бразда по тяхната предна повърхност.

Монголските джербили има дълга окосмена опашка,която завършва със снопче.Първородното оцветяване на Монголските джербили е "агоути"(agouti).Гръбните косми имат сиво/пепелива основа,жълта централна ивица и черен край.Коремчето и лапите за бежови или бели.Ноктите им са тъмно кафяви или черни.Долната част на ходилата са космати също,с изключение на малко петно.Кожата има трябва да има кадифен блясък.Мастна жлеза разположена на корема,отделя масла благодарение на които кожата им е такава.И двата пола имат такава жлеза наречена "Жлезата на Хардериан".Те могат да разпръскват миризмата си на разни обекти или един на друг като се трият.По този начин разпръскват субстанция,която съдържа феромони.

Поради факта че джербилите са станали домашно животни от известно време,вече са възникнали много различни цветове.Появили са се много различни цветове на козината им и понякога техните коремчета имат същият цвят както на гърба,както са черните джербили.В сегашни дни има много цветове-черни,тъмнооки с цвят на мед,"гълъб",тъмносиви,на петна,Сиамски,сребърно-златни т.н.Най-новият цвят е син.

Монголските джербили имат температура на тялото от 37.4-39.0 градуса,сърцебиенето им е 260-600 удара в минута.Дихателната им честота е 70-120 пъти в минута.

Средната продължителност на живот е 3 год.,максимум 5 год.


Повече информация за тях и начините на отглеждане, можете да научите на официалния български сайт за монголски джербили:


източник: ЗооСвят
_________________

Като стана голяма и богата, ще си напълня къщата с гризачи. Зайци,мишки,хамстери,джербили,свинчета и т.н. Обичам мишести животинки, защото са ми адаши :) Сигурно за това и ме е страх от котки:)