avatar

2. Първи мигове в новия дом.

Опитомяване на морското свинче

       Когато влезете с новопридобитото свинче вкъщи, е необходимо да го пуснете в клетката и да го оставите известно време само, за да се съвземе. То ще се скрие в някое ъгълче, изплашено от новата обстановка. По-късно, когато почувства, че не е наблюдавано, то ще започне да изследва новия си дом. Желателно е в този момент да не се изкарва от клетката, колкото и да ви е трудно да се удържите,  защото то пак ще се опита да се скрие. Морското свинче е много страхливо животно и лесно изпада в паника. 
        Правилото при местенето на свинчето на ново място веднага да се постави в клетката. 
        По-късно, когато свинчето свикне с новата обстановка, ще започне да разпознава и стопанина си или всички тези, които редовно й носят храна. Това се изразява в писъците, които надава при приближаването на познатия човек. С тях то иска да каже: «Аз чакам храната си!» 
       Повечето свинчета обичат да се крият в къщичките си. Те трябва да са с такива размери, за да може свинчето спокойно да се мушне вътре.

       И все пак е неразумно веднага да се слага в клетката такъв дом. Проблемът е там, че неопитоменото свинче ще се крие постоянно в него и ще излиза само в тези случаи, когато е напълно убедено, че е в безопасност и няма никой друг в стаята. 
 
       На първо време трябва да се избягват силните шумове, за да не се наплаши свинчето. Винаги му действа добре тихата, спокойна реч, ласкавото обръщение към животното. Това е особено важно в периода на привикването. В продължение на няколко седмици морското свинче се научава да различава гласа на стопанина си от другите гласове.

Съвети:


           Първа стъпка.  Подайте на морското свинче морковче или парче ябълка като същевременно му кажете няколко думи с тих и спокоен глас. Отначало свинчето ще се скрие в сеното, но ще подуши храната и след определено време ще преодолее страха си и ще вземе лакомството страх и возьмет лакомство. 

          Втора стъпка. Когато свинчето привикне към мириса на ръката ви, можете да го погалите с пръст по главата. Ако стои спокойно, лекичко го погалете и по гърба. 

         Трета стъпка.  Сега можете внимателно да протегнете ръка, да вземете свинчето и да го сложите на коленете си. В това време трябва да му говорите спокойно, с равен глас и да не правите резки движения. Ако при това постоянно повтаряте името му,  след време то ще свикне с него

         Забележка. Не всички свинчета еднакво се опитомяват. Просто не трябва да губите търпение. Даже и най-страхливото свинче с времето ще започне да си взима храна от ръката Ви.

        По време на опитомяването трябва да помните, че морските свинчета не обичат да ги пипат по задната част на гърба. Те започват да нервничат, да квичат. Затова избягвайте да докосвате тази част на тялото им. Защо става така? Сложно е да се отговори на този въпрос, но може да се предположи, че хищниците, които са ловували дивите предшественици на морските свинчета, са ги хващали именно за тази част на тялото. Резкият вик, който издавало хванатото свинче е служил за предупреждение на останалите за грозящата опасност.

 

Ако морското свинче не се опитоми


         Много рядко се срещат морски свинчета, които не се поддават на обичайните способи на опитомяване. Обяснението е, че в първите седмици от живота на зверчето, то е преживяло събития, вседствие на което е станало много плашливо и подозрително. Тогава може да се постъпи по следния начин:
  • Често взимайте свинчето на ръце.Слагайте го на коленете си, галете го и му говорете с тих, спокоен глас. 
  • Давайте му зелении или парченца от любима храна само от ръцете си, проявявайте търпение.
  • Постелете на дъното на клетката дебел слой слама. Свинчето ще може да се крие и да се чувства в безопасност, без при това да се изолира напълно от околната среда.