avatar

Бетовен

 Пуснете откъси от пасторалната симфония и обяснете, че този много стар филм използва музика, която е дори по-стара. Артистите слушат историята в музиката и създават историята си, за да се поберат в нея.
След като сте проследили извадката, попитайте децата какво са забелязали за това как музиката и карикатурата са се събрали. Помислете за мирната музика за мирните сцени; ядосаната музика за бурята; начина, по който крилатите коне се спускат навреме за музиката и т.н.
 Гледайте втори път, като поставите на пауза подходящо, за да подчертаете взаимодействието между музиката и карикатурата. Започнете да разпознавате инструментите.
 Слушайте версията на "Фантазия" на пасторалната симфония без картина. Поканете децата да разпознаят инструментите. Покажете им снимки на инструментите, като ги назовават, обсъждат как се играят, как звуците им се различават една от друга и защо те отговарят на различните аспекти на музиката. Обсъдете различните роли в оркестъра и погледнете оформлението на оркестъра. Поканете децата да направят снимка на любимия си инструмент и да обяснят защо им е любим.
 Гледайте отново извадката от „Фантазия” и напомнете на децата, че тази история е идеята на художниците за музикалната история. Обяснете, че художниците са използвали митологични герои, защото те са били много популярни в картините по времето, когато музиката е била създадена (можете да ги покажете някои).Поканете децата да слушат музиката и да напишат собствена история или да създадат своя собствена картина, като използват митологичните герои или собствените си идеи.
 Обяснете, че класът ще чуе историята на човека, който е създал Пасторалната симфония, а след това ще пише за него и за известното му парче музика. Раздайте на децата работния лист, за да си водят бележки и да напишат фактите, които са им били най-интересни.

Биографична справка, лист и изображение за оцветяване тук