Хиперактивните деца

 Кой учител не се е сблъсквал с това явление? Това е детето, което не може да си намери място, което непрескъснато е в движение, та дори само мърдайки крака и размахвайки ръце. Много често едно такова дете е в състояние да преобърне ритъма на цялата група и да предизвика поредица от конфликтни ситуации, изнервящи обстановката и снижаващи ефективността на работа.
  Първият въпрос, който си задава учителят е : "Какво да правя, как да пренасоча енергията на това дете в позитивна за всички посока?" Много често отговор се търси дълго и той не е еднозначен. На първо време трябва да си дадем отговор на въпроса какво е в основата на хиперактивното поведение на конкретното дете. Понякога, наред с индивидуалната специфика на нервната система, са намесени неправилно възпитание и неустановена система от правила, която да маркира границите на позволеното. В други, за радост по-редки случаи, се касае за физиологични особености на индивидуалната нервна система, за нарушения при развитието на ретикулярната формация и необходимост от специализирана медицинска и психологична помощ. И в двата случая основата на придвижване на проблема към неговото разрешаване е  сътрудничеството със семейството, постигането на добронамерен, обективен и ползотворен за детето диалог между родителите и учителския екип. Спазвайки принципите за  обективност и  конфиденциалност на споделяната информация, учители и родители трябва взаимно да се информират за поведението на детето в детската градина и в  семейството и да изработят обща стратегия за снижаване на напрежението и повишаване устойчивостта на вниманието. Важно е детето да се чувства сигурно, защитено и обичано, защото директните обвинения срещу него могат да затвърдят негативизма като трайна черта в характера му. В много от случаите, наред с обичайните учителски прийоми за задържане вниманието на хиперактивното дете, е необходимо и оформянето на индивидуална програма за неговото обучение.
    Темата е мнго дълга и, според мен, особено актуална напоследък. Надявам се на Вашите коментари и въпроси, за да я продължим.