Как да търсим ефективно в Google и в частност – в BGlog.net

Преподаватели, родители и ученици ежедневно търсят в общността различни образователни материали и публикации на всякакви теми. В тази истинска съкровищница, създадена с усилията на най-добрите начални учители у нас, всички ние имаме нужда да познаваме ефективните начини за по-лесно намиране на онова, което ни интересува. Казвам „ние“, защото дори и аз се затруднявам  да открия нещо в личния си блог, което съм създавала преди време, тъй като постингите ми надвишиха числото 1200.

Днес седнах и описах най-често прилаганите начини за ефективно търсене чрез използването на основния инструмент – великата и ненадмината търсеща машина Гугъл. Преди да се спра на тях, ще припомня някои общи правила за търсене:

1. Въведените думи не бива да са повече от 10.

2. За подреждането на резултатите последователността на думите е от значение, затова най-напред трябва да се въведе най-важната дума и после – следващите по важност.

3. Търсачката не прави разлика между малки и главни букви.

4. Логическата връзка между думите по подразбиране е И.

5. Google обикновено игнорира пунктуацията.

По-ефективно става търсенето, когато в търсачката въвеждаме подсказващи думи – команди, или логически оператори, чрез които тя филтрира информацията и ни я доставя според това, което ни интересува. Най-често използваните начини са следните:

1. Когато искаме да търсим съдържание в конкретен сайт, въвеждаме site: и след двоеточието написваме адреса на сайта, но без да оставяме интервал. В случая искаме да търсим в БГлог, следователно написваме site:bglog.net.

След този израз е редно да напишем и какво точно желаем да ни намери Гугъл в Бглог. Например може да е учебен ресурс или публикация във връзка с предстоящото външно оценяване в 4. клас. В такъв случай е достатъчно да напишем следното: site:bglog.net външно оценяване. Търсачката ни извежда всички страници, в които се съдържа ключовият израз „външно оценяване“, което почти винаги означава постинги с полезни учебни материали.

2. Чрез командата intitle: задаваме следващата дума да се среща в заглавията на страниците. Например: intitle:портфолио. Чрез командата allintitle: задаваме всички думи от запитването да се срещат в заглавието. Например allintitle:годишно утро.

3. Различен от предходния начин е този, при който търсенето е само в съдържанието на страниците. За целта въвеждаме командата intext:. Например искаме да намерим в новините какво пише за учителските ни заплати. Пишем следното: intext:учителски заплати.

4. Чрез командата filetype: може да търсим документи в определени файлови формати, например: ppt, pptx, swf, pdf, doc, xls, mp3 и др. Ако да речем искаме да намерим презентация на тема „Съществителни имена“, пишем следното: filetype:ppt съществителни имена.

5. С помощта на командата inanchor: и ключова дума или израз (без интервал) търсим само в линкове. Пример: inanchor:начално образование.

Чрез командата allinurl: задаваме всички думи от запитването да се срещат в адреса на документите, а с inurl: – която и да е от тях. Пример: allinurl:игри букви или inurl:игри математика.

6. Ако искаме Гугъл да ни отведе на страница, в която ключовият израз се среща без изменение, то тогава го поставяме в кавички. Например: „сценарий за края на учебната година“.  

7. Ако желаем да търсим конкретна информация, заедно с която да не се появяват излишни страници, използваме знака „минус“ (или това е малкото тире), долепен до думата, която не искаме да фигурира в уебстраницата. Например, ако търсим материали за Левски, но не желаем да попадаме на спортни сайтове, може да изключим няколко думи, които биха ни отвели към страници на спортна тематика, и да напишем: Левски -футбол -отбор -спорт.

8. Точно обратната функция има логическият оператор, обозначен със знак „плюс“. При него думите, пред които сме го долепили, задължително фигурират в изведените страници. Например: изходно ниво +роден +край.

9. Ако искаме да търсим две думи, които да не се срещат на една и съща страница, ще ни помогне логическият оператор „или“. Той се въвежда посредством английската дума OR, написана задължително с главни букви. Например искаме да видим всички страници с тренажори или тестове по математика, с които се упражнява умножението. Ще напишем следното: тренажор умножение OR тест умножение.

10. Когато искаме да намерим страници с думи, които думи обикновено не се срещат заедно, тогава използваме AND с главни букви.

11. Звездичката е знак, който подсказва на Гугъл, че сме пропуснали дадена дума, най-често защото сме я забравили. Например това може да е дума от сентенция или пословица като следната: като се обърне колата, * много. Виждаме, че понякога липсващата дума може дори да не е една: пътища, конспирации, причини, обяснения и т.н. :)

Накрая, командите и логическите оператори може да се смесват, т.е. да се използват съвместно, като напишем няколко команди и логически оператори в едно търсене, за да може то да е още по-резултатно.