Стартиране на стачните преговори


До всички медии


ИНФОРМАЦИЯ


РСО „Подкрепа” – гр. Пловдив, информира за стартирането на стачните преговори с предявеното искане от единния стачен комитет, включващ КТ „Подкрепа”, КНСБ, и Работодателски организации в отрасъл Образование.
При отсъствие на министър Вълчев и водещ Кирчо Атанасов- зам. министър, се дискутираха следните въпроси:
• Стачните преговори започват от 09.07.07 и по ЗУКТС и траят 2 седмици.
• Димитър Танев от МОН постави под въпрос статута на работодателските организации, които в момента отсъстваха, като по този начин се опита да конфронтира синдикати и работодателски организации. Опитът му не успя, защото стачното искане е едно и е към МОН, МФ и МС, а не към Директорите, които са в същото неизгодно положение като учителите.
• Прието бе предложението, бюджетните излишъци от предходна година да остават в сферата на образованието. Това да стане текст в ЗДБ, защото сега тези излишъци се ползват от общини и държава за други „цели”, но не и за нуждите на образованието.
• МОН предостави оскъдна информация за икономиите от закриване на училища:
♦ От 125 закрити училища 75 са общински, в това число и учебни звена и помощни училища.
♦ Абсурдното е, че от това закриване МОН е в преразход с 23 хиляди лева.
♦ Единствената икономия е от 11 закрити държавни училища – 300 000 лева.
• Страните се договориха на следващата среща /12.07.2007 /да присъства представител на МФ, способен да даде информация за икономиите по общини през І-вото шестмесечие.
• Единният стачен комитет ще изработи финансов проект за необходимите средства във връзка с исканото увеличение.
• Единният стачен комитет ще инициира срещи с всички парламентарно представени политически сили, за да представи искането на българските учители и потърси тяхното съдействие за решаване на проблема по пътя на преговорите.

Стартираха преговорите за подписване на нов КТД за отрасъл образование в община Пловдив.

Синдикатите настояват за 1.5 МРЗ за работно облекло и да се прецизира работното време в детските градини, където сега учителите са ощетени от директорите с по – дълъг престои в ЦДГ или ОДЗ, който не им се заплаща.
Ще се санкционират от Инспекцията по труда и финансови ревизори директорите, които незаконно облагодетелстват учители и служители, нечленуващи в синдикални организации.
Синдикатите настояват от исканите за учителите договорености да се възползват и директорите, членове на работодателски организации.

КТ „Подкрепа”, разпореди проверка на досиетата на всички свои синдикални лидери, за участие в структурите на бившата държавна сигурност.

09.07.2007г. Председател:
гр. Пловдив Юлиян Петров