avatar

Забавни летни новини с лек образователен нюанс...

ПР капацитетът на сегашния състав на ръковоството на МОН надминава в пъти всички предишни взети заедно. Затова не е чудно, че въпреки "мъртвия" за образователни новини летен сезон и тази седмица с произход Министър на образованието все още има доста новини по медиите. Това разбира се са "летни новини" - по-леки "с чувство за хумор" и др. подобни ваканционни аксесоари. На пръв поглед. На втори не е чак толкова забавно. Но кой пък има сили за втори поглед в тази жега...

Пример 1: Д. Вълчев - кандидат за кмет на София?
Социалисти от София номинираха за кмет външния министър Ивайло Калфин, а колегата му в кабинета Даниел Вълчев призна, че обмисля възможността да се кандидатира на изборите тази есен. Така общият брой на министрите, които са предложени за кмет на столицата, стана 4 - предидни леви номинираха министъра на културата Стефан Данаилов и Румен Овчаров, който все още е министър на икономиката в оставка. (в. Сега,10/07/07)

Пример 2:
Министерството на образованието ще дисциплинира учителите. Учителите се нуждаят от по-голяма дисциплина при писането на шестици,защото през последните години масово се пишат необосновани отлични оценки. Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев. Според него трябва да бъдат направени промени в наредбата за оценяване, коитода повишат обективността на преподавателите. По думите му качеството наобразованието не е помръднало през последните години, въпреки че оценките сочатобратното. Всичко това показва, че критериите са изключително занижени, допълниВълчев. За целта министерството ще изработи система за външно оценяване назнанията на децата, която трябва да разкрие дали оценките съответстват наполучените в училище и наученото там. Един от вариантите е това да става стестове в края на определен клас. (в. Дневник и мн. др., 09/07/07)