Първият учебен ден може да не бъде открит

Учителските синдикати предупредиха, че първият учебен ден може да не бъде открит на 15 септември
Дарик радио, новини в 16.30 часа
3.Новина
Учителските синдикати предупредиха отново, че първият учебен ден може да не бъде открит на 15 септември, ако не бъдат изпълнени исканията им за 100% увеличение на заплатите като се започне с увеличение още от октомври и нужните средства бъдат заложени в бюджета за 2008. Синдикатите настояват още да участват в разработването на бюджетната рамка догодина в частта “Образование”. След заседание на тристранния отраслов съвет, синдикатите от работодателските организации в системата на средното образование бяха категорични, че не отстъпват от своите искания. Те настояват парите за образование в хазната за догодина да бъдат поне 5% от БВП. Янка Такева и Крим Крумов от “Подкрепа”:
Янка Такева: Не отстъпваме от нашето първоначално становище.
Крум Крумов: Заявяваме, че ако в Бюджет 2008 не са разписани средства, които ще доведат до увеличение на работната заплата до 100%, ще прибегнем към неоткриване на учебната година на 15 септември. И да плачат първолачтетата, те ще плачат един ден, а учителят плаче вече от толкова години, защото никой не му обръща внимание.
Синдикатите напомниха, че за исканото от тях увеличение на заплатите още от октомври били нужни общо около 45 млн. лв. – сума, която била по възможностите на бюджета. Те бяха категорични, че в системата има 54 млн.лв., които могат да бъдат дадени за увеличение на заплатите на всички работещи в средното образование. Зам.-министърът на образованието декларира готовността на министерството, заедно със социалните партньори да бъдат заложени исканията на учителите в бюджета на догодина. Сред обсъжданите варианти била идеята да се създаде и социален пакет за учителите с мерки като ваучери за покупка на книги и отстъпки за ползване на интернет. Преговорите ще продължат на 5 септември.
Мукаддес Налбант: Исканите от синдикатите 100-процентови увеличения на учителските заплати не са обсъждани
БНР, новини в 16.00 часа
3.Новина
Параметри по исканите от синдикатите 100-процентови увеличения на учителските заплати не са обсъждани, заяви зам.-министърът на образованието Мукаддес Налбант след днешната среща на социалните партньори в просветното министерство.
Мукаддес Налбант: Поели сме ангажиментът, когато се изготвя проектът за “Бюджет-2008”, да работим съвместно със социалните партньори. Но това не може да стане преди да бъде ясна макрорамката на бюджета за 2008 година.
На 5 септември продължават преговорите, в които се опитваме да намерим една ниша, с която да осигурим един социален пакет за работещите в средното образование.
Предложените от страната на образователното министерство социални придобивки включват – санаториум за учители, персонални ваучери за всеки учител за покупката на литература и интернет връзка на преференциална цена.