Проект "Микеланджело”

Уважаеми Колеги,

Отправяме покана да се включите  в  проект “Michelangelo: Unlocking European Fine Art”, финансиран по програма Коменски, многостранни проекти и ръководен от  Pixel Associazione, Флоренция, Италия /www.pixel-online.net/.

Проектът „Michelangelo”  цели създаването на учебно съдържание, което би било полезно на всички учители по визуални изкуства в Европа, тъй като ще обедини най-доброто от европейското изкуство за последните 10 века.

          Проектът Michelangelo е насочен към учители и ученици от средни Европейски училища, които биха желали да получат познания за най-ярките представители на европейското изкуство за последните 10 века, включително тези от България, Полша, Германия, които все още не са добре познати на останалата част на Европа. Бенефициенти на проекта в крайна сметка ще бъдат и самите европейски граждани, които ще получат възможност да научат повече за културите на всички европейски държави.

        Целта на  проекта е  да подобри познанията на европейските граждани във връзка с европейското културно наследство и по-специално в областта на визуалните изкуства. За д абъде постигната тази цел, необходимо е да се тръгне от сферата на образованието – от училищата; да предостави на европейските учители по изкуства и техните ученици възможността да се запознаят  и да проучат най-известните и важни представители на общоевропейското изкуство. За тази цел ще бъде създадено виртуално пространство за учители по изкуства и техните ученици, където ще бъде публикувана информация и обучителни материали относно най-ярките национални представители на визуалните изкуства за последните 10 века от страните-участници в проекта (от година 1000-2000г.)

Проектът ще създаде, развие и поддържа интернет портал за европейско изкуство, стартиращ от шестте страни включени в проекта, и ще представи най-известните им творци/творби за последните 10 века. Порталът ще даде възможност на всички учители по изкуства, на техните ученици, на творците и на европейските граждани като цяло възможността да научат за европейското изкуство много повече от това, което им се е представяло като информация досега единствено за Италия и Франция например.

Ако проявявате интерес  към проект „Michelangelo” и смятате, че той би бил полезен за вас и вашите ученици, моля попълнете          ФОРМУЛЯРА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ и го изпратете  с  е-поща на  адрес: zinevart@gmail.com

Поосочете за контакт учител по изкуства и  учител по английски, или ако някой от учителите  по изкуства, владеещи английски език.  Включените учители и училището като цяло ще получат пълен достъп до създадените по проекта обучителни продукти, свързани с изкуството през последните 10 века в шестте страни-партньори. Ще се проведе подбор на учителите по изкуства за участие в квалификационен курс по проекта и ще имат възможност в началото на 2009г.  да се включат в курса, организиран във Флоренция /Италия/  във връзка с проекта.

От всяка страна ще вземат участие  минимум 5 училища, които ще бъдат свързани в мрежа на сътрудничество и партньорство посредством платформата на проекта „Michelangelo”.

От българска страна вече се включи Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов” – Русе.

Моля, заявете вашия интерес за участие в „Микеланджело” до 25 февруари 2008г.

Информация за „Michelangelo” можете да получите на английски от http://projects.pixel-online.org/michelangelo/