Петокласници с шест изпита през май

Петокласниците ще имат изпит и по чужд език

Шест изпита ще държат петокласниците от всички училища в края на учебната година. Това предвижда проект за заповед на просветния министър Даниел Вълчев за организацията на външното оценяване за V клас. Първоначално се предвиждаше децата да държат тестове по български език и литература (на 13 май), математика (на 14 май), човекът и природата (на 15 май), история (на 16 май) и география (на 19 май). Допълнително е вкаран и изпит по чужд език, който трябва да се проведе на 20 май.
Външното оценяване на V клас ще се прави за пръв път. Изпитването по всеки предмет започва в 10 ч. В рамките на 1 учебен час децата трябва да решат тест, който включва задачи от затворен тип. По български език и литература се предвижда и задача със свободен отговор. Вероятно тестовете ще съдържат около 20-25 въпроса.
Министерството на образованието трябва да е готово с изпитните материали до 9 май, а до 12 май трябва да са в училищата. Училищните директори трябва да гарантират секретността на получената информация и да осигурят обективност на резултатите. Данните за това как са се справили децата ще се предават в МОН и в центъра за оценяване до 28 май.
в.СЕГА