Матурата като бяла лястовица

Матурата като бяла лястовица
Стела Стоянова  в.Стандарт
 
 Бялата лястовица отлетя от програмата за матурите, закриха и Чикагското изложение на Алеко. Вазовите "Чичовци" са на път да идат да се дърлят в някое предизборно кафене, но не и в конспекта по литература. С всяка година по някое и друго емблематично произведение си отива от изпитните програми и те стават все по-опростени. Дотолкова, че вече човек не може да е сигурен дали са изпити за завършване, или за да не повтаряш класа.
 Програмата за зрелостните изпити ще е върху минималния брой часове, за да е достъпна за всички ученици, а не само за тези от езиковите школа, казаха от МОН. Сега пък оповестиха, че в конспекта ще бъде включен "минимумът на минимума" - сиреч само онова, без което всеки средно интелигентен човек не би спечелил повече от 200 лв. в "Стани богат".
 Тестовете трябвало да бъдат формулирани така, че с два-три въпроса ученикът да разкрие всеобхватните си знания за Ботев и неговото творчество. Не на нас тия! Гений да беше съчинявал теста, самият Ботев да бе формулирал въпросите, не може да постигне такъв изпитен конспект, какъвто се надяват да сътворят експертите на МОН. Повече от ясно е, че за да се постигне изискването "Простота! повече простота!", питанията ще бъдат свръхелементарни. Което вече е видно между другото от примерните въпросници, качени в сайта на МОН. Всеки въпрос, на който ученикът трябва да мисли повече от три минути, е запратен извън обхвата на тестовете. Това води до логичния извод, че шестицата от матура ще бъде равна на не повече от четворка в нормални условия. После ще отчетем колко много отличници имаме и каква перфектна изпитна кампания сме провели. Може дори и да си повярваме. Нищо че в европейските училища се водят битки за най-прецизно изготвени и изчерпателни въпросници, а явлението цели дялове от програмата да са маркирани с една задачка е рядко срещано. Важното е да има матури - Европа няма да ни пита как изглеждат. Нищо че децата, които наистина знаят, ще се срещат толкова, колкото и бяла лястовица.