Атина

Преди мъничко се върнах от Атина. Градът на великите древногръцки мислители! Точно преди час прелитах над Мусала и видях отгоре чудесните рилски езера. Ех, не съм ходил до тях, но някой ден ще отида. Поне от високо успях да ги видя и останах много впечатлен!
Бях за два дена в Атина, центъра на града. И сега ще ви разкажа своите впечатления.
Кацнахме в Атина вчера сутринта, някъде към 11 часа. Имах малко работа с чудесни хора, а след това някъде към 16 часа една групичка журналисти и ПР-и се замъкнахме към Акропола. Платихме си 12 евро вход, който важи за 4 дена (но ние ги нямахме тези 4 дена, та си дадох после пропуска на една колежка, която ще остане още малко) и се юрнахме нагоре. Преди да се юрнем обаче ни спряха - не можело с бири. Е, съгласихме се. Това все пак е светиня за гърците и не искахме да бъдем неучтиви туристи. Изпихме бирите на един дъх и се юрнахме. Разглеждахме няколко часа, като се радвахме на всяка колона и детайл. Акрополът е чудесен, сега го ремонтират - оказва се, че мраморът е много неустойчив и сега колоните ги пробиват и пълнят с някаква смес отвътре, за да са здрави и занапред.
Направих много снимки, но най-много ме впечатли форума, където противно на очакванията ми видях сцена на дискотека, платформа, тонколони, а от сцената дънеше техно музика. Контрастът между древността и модерното остави отпечатък в спомените ми.

Атина не е това, което си мислех. Мръсен град, с много неподдържани сгради. Улиците са мръсни, не само прашни, но и разни течности са се ляли по тях, отдалеч личи, че не са се проливали скоро... фасове, боклуци... На площадите чернокожи африканци са опънали едни малки сергийки и продават слънчеви очила и всякакви други некачествени неща напълно нелегално.
Очаквах да видя повече от Атина. Солун беше много красив град, но Атина ме разочарова. Акрополът наистина беше красив, видях още много красиви паметници и усещането да съм на място, на което са били велики мислители беше много приятно, но това, което видях в Атина не съм виждал дори в Турция, която уж се води ориент.
Иначе гъркините са много красиви. Носовете им големи, но пък повечето с поддържани тела и облечени добре.
В заключение мога да кажа само, че ако трябва да сравня София с Атина, мисля, че София бие Атина по чистота. Не се шегувам. Това го казаха и някои гърци.

Същите тези гърци казаха и нещо много любопитно. А те не са случайни гърци - това са хора, които инвестират в българския пазар и го познават. Казаха, че до 5 години България ще задмине Гърция по икономика. Факторите за това били влизането ни в ЕС, фондовете, които ще получим, фактът, че сме по-малка страна и т.н.
Освен това знаете ли, че в Атина имат само 1 търговски център (казано по новонашенски "мол")? Гърците се дивяха как в 5 милионна Атина имат 1 мол, пък ние вече си имаме 5...
Една гъркиня обаче ми каза нещо, което прозвуча като упрек. "Защо продавате земята си? Защо позволявате това да се случва? Защо вие като журналисти не се опитате да направите нещо това да спре?".
Попитах я, дали в Гърция чужденци купуват земя. Тя каза, че предимно евреи, египтяни и араби. "И като я купят - нищо. Нищо..." - каза тя, като поклати глава, от което разбрах, че има предвид, че я купуват и тя или пустее или просто не се променя нищо. Нито се инвестира, нито нищо.
Друга гъркиня се пошегува като препускахме по магистралата. "Това са улици, които ни ги направиха [дадоха ни пари да ги направим] заради олимпиадата. Преди това нямахме улици". Тя се засмя, но смехът и беше горчив. Това беше шега, но тя увисна като една изстрадана истина във въздуха.
Знаете ли, повярвах им на тези гърци, че България ще успее да задминедори Гърция през следващите 5 години. Знаете, Гърция бе приета помилост в ЕС, като държавата люлка на демокрацията. Оттогава усвоявафондове, опитва се да дръпне, Папандреу успя да направи доста в товаотношение. Сега е държава с голям пазар и възможности, но се усещабедност.