Летните бебета били по-високи и с по-здрави кости

Летните бебета били по-високи и с по-здрави кости

Бъдещите майки трябва да бъдат максимално изложени на слънце през топлите месеци, като излизат на разходка или правят слънчеви бани, за да увеличат количеството витамин Д в тялото си
05.02.2009

Жените, които навлизат в късната си бременност през лятото, имат по-високи и здрави бебета поради това, че са били изложени на повече слънчева светлина, разкрива 18-годишно изследване.

Родените в края на лятото или ранната есен бебета пък са около половин сантиметър по-високи и имат по-широки кости от родените през зимата или пролетта. Това осигурява здравината на костната им система и на по-късен етап, като намалява риска от остеопороза, пише Би Би Си.

Бъдещите майки трябва да бъдат максимално изложени на слънце през топлите летни месеци, като излизат навън на разходка или правят слънчеви бани, за да увеличат количеството витамин Д в тялото си, съветват учените от Университета в Бристол.

Родителите, чиито деца ще се появяват през зимата, пък задължително трябва да пият витамини.

"Може би хората не трябва да се страхуват толкова от слънцето. Досега непрекъснато беше всявана паника, че то може да причини рак на кожата, но няколко минути излагане на слънчева светлина определено няма да навредят и ще са от полза", смята говорителката на изследването Сали Уотсън.

Учените изследвали майките на 7000 деца в последните три месеца от бременността им. Най-малките бебета били измерени на ръст и снимани на рентген, за да бъде установена здравината на костите им.

Според специалистите увеличаването на масата на костите при летните бебета се дължи на витамин Д. Слънчевата светлина генерира витамина, който заедно с калция заздравява костите.

Учените съветват майките, които ще раждат между ноември и май, когато няма достатъчно слънчева светлина, да се консултират с лекаря си за приемането на витамин Д под формата на добавки.

 

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1271259