България - пълна лудница

Не знам дали сте гледали Пълна Лудница, аз понякога го гледам. Радват ме пълните абсурди, някак си толкова е смахнато, че можеш само да се смееш. Но определено не ми харесва, когато България се превръща в пълна лудница, нито ми е смешно.

Както сте чули вероятно, днес, нашите любими Гербери гласуваха промени в НПК. Промени според, които анонимните свидетели стават доказателство в съда.

"Обвиняемите за извършване на тежки престъпления ще могат да бъдат осъждани въз основа само на данни от Специални разузнавателни средства /СРС/ и показания на анонимен свидетел." link

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов подкрепи идеята: "Може би след време ще станем съвсем европейска страна и тогава законът може да се преосмисли, сега съм на мнение че трябва да се даде това оръжие на прокуратурата", каза Костов.

Само на мен ли ми се струва за напълно погрешно съществуването на анонимен свидел като термин? В крайна сметка какво ще пречи полицията да си измисли анонимни свидетели? Но, да кажем, че това е наивният въпрос. А, ето ви и сериозният въпрос - ако някой отиде да свидетелства срещу криминален бос и го обявят за анонимен свидетел, полицията (вероятно) няма да трябва да го пази. Само че е пресилено да си мислим, че няма да има нито един полицай, който да знае кой е свидетелят и да го снесе, на когото трябва. И когато този човек бъде репресиран, или убит, кой точно ще знае за това?Никой!!! Ще бъде ли някой виновен? Вероятно не. Е, това ако е нормално, не знам! И ще ми въвеждат по-големи наказания за отказване от показания - ми че този човек като е анонимен, как точно ще го накажат?

Срам ме е от това, което се случва в парламента ни. Срам ме е, че нашите управници смятат, че могат с тайни доказателства да доказват вина. Срам ме е, че следователите ни са очевидно напълно неспоосбни да докажат вината на някой, освен чрез анонимни свидетели и подслушани разговори (не знам всъщност по СРС дали имат предвид всички, но ако е така, май и телефонна или интернет разпечатка пак ще се води СРС, в което пък каква точно информация има, не знам).

Не знам защо хората толкова лесно забравят, че човек е невинен до доказване на противното. Защото всички тези добри ужким намерения, утре могат да се обърнат срещу всеки от нас. Какво му пречи на Драган да убие Петкан и да стане анонимен свидетел срещу Иван? Кога полицията ще разбере, че не е достатъчно да хванеш някой и този някой евентуално да има мотив, важно е да докажеш, че той точно е извършил престъплението. Всичко останало са пълни глупости.

И за десерт, другата прекрасна новина от днес:

"В средата на февруари, някак тихомълком и между капките, законодателите направиха „козметична” промяна в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), изменяйки чл. 519 от него. На промяната не бе обърнато внимание и тя влезе в сила, слагайки бариера пред всички, които имат да получават пари от българските общини. Новият чл. 519 гласи просто и ясно "Не се допуска изпълнение на парични вземания срещу държавни учреждения и общини", което изменя предишната възможност парични вземания да се удовлетворяват от извънбюджетните им сметки. Промяната прави невъзможно събирането на присъдено от съда парично вземане срещу община по законовата процедура – чрез съдебен изпълнител, който да предприеме възбрана, запор или публична продажба на имущество. На кратко, това означава, че ако дадена фирма или физическо лице има да взема пари от която и да е българска община, независимо дали тези пари са дължими по договор за обществена поръчка, услуга или обезщетение, то събирането на тези пари става мираж. Единствена възможност за това остава предявяването на претенцията към общинския съвет, който да гласува плащането в следващия си бюджет. Това обаче може да стане само на добра воля, тъй като няма срокове, санкции или ограничения при отлагане взимането на решение. В такава ситуация кредиторите на общините са в изключително неравностойно положение спрямо длъжниците. Причината за това е, че за да се стигне до съдебно решение, то по плащанията има някакъв спор и едва ли може да се разчита на добросъвестност от страна на общинския съвет и предвиждане на дължимото в следващ бюджет."(link

Пълна лудница!