avatar

Бойкот на Нестле



Преди няколко дни го видях в блога на Василена, но нямах време да се зачета в статията. После Бу го сложи на аватар. И после и пуснаха тема какъв е тоя бойкот и за какво иде реч.
А всъщност иде реч за агресивен маркетинг на Нестле. За внушаването на майките от страните в третия свят, че адаптираното мляко е по-добро от майчина кърма. За лишаването им от информиран избор, предлагайки на лекарите безплатни подаръци със запомнящо се лого, които майките виждат и после търсят в аптеките. За захранването на бебетата след раждането с АМ ( за това съм чувала, че и тук го правят), предлагането на няколко безплатни мостри на майките, които след тях вече не могат да отделят средства за кутиите с АМ. Започват да го разреждат с много вода, бебетата страдат от недохранване. А поради недобрите хигиенични условия (нестерилизране на шишето, мръсна вода) много от бебетата се разболяват от диария и умират.
Нестле е една от компаниите с най-силни позиции на пазара на хранителни стоки, но всъщност притежават и много други фирми, чийто приходи отиват за въпросния агресивен маркетинг на АМ. Ако и вие искате да се присъедините и да бойкотирате политиката на Нестле, това е списък с техни марки:
http://www.nestle.com/Brands/Brands.htm
Също така можете да последвате някой от съветите на Бу:
  • Пишете за бойкота до местния си вестник или в интернет. Ползвайте банера.
  • Основете местна група за бойкот или се присъединете към такава, ако има.
  • Обсъдете бойкота с приятели и познати.
  • Направете листовки за проблема с Нестле, които да разпостраните на подходящи места.
  • Потърсете подкрепа от организации, към които принадлежите – местни, регионални или национални. Уверете се, че са публикували новини за бойкота и не купуват продукти на Нестле.
  • Пишете до народния си представител, използвайки материали от тук и поискайте да се ангажира с въпроса.
  • Пишете до централата на Нестле в България или на и-мейл nestle.bulgaria@bg.nestle.com
Прочетете повече при Бу
и при Василена
Също и тази статия:
http://www.guardian.co.uk/business/2007/may/15/medicineandhealth.lifeandhealth
 


П.С. Хм, все на мен ми върви да обявявам бойкотите ... Все още не купувам Бела продукти. На тая публикация би и отивало и заглавие "Смъртоносно мляко", но май е твърде хард.


П.С.2 - Нямам нищо против майките, които не могат или по-друга причина са решили да не кърмят и хранят децата си с АМ - все пак ние в БГ уж сме по-напреднали и най-малкото имаме достъп до повече информация и съответно можем да направим своя съзнателен избор. Докато при майките в Третия свят (статията е конкретно за Бангладеш) няма ЛЛЛ консултанти или други консултанти по кърмене, не могат да си позволят информацията от интернет, а и в повечето случаи са неграмотни - така те са принудени да се доверяват на облъчените си от Нестле педиатри...