avatar

Рецепта за кисело мляко в мултикукър

Няколко пъти се опитвам да си направя кисело мляко, но все не се получава. Убедих се, че причина за неуспеха ми досега е била температурата, която трябва да се поддържа докато млякото ферментира, когато реших да си направя домашно кисело мляко с мултикукър и то се получи повече от добре! Млякото, което правих преди това беше доста течно и може би дори "лигаво", като голямата грешка беше, че просто го държах на топло, както бях чел в рецептите.

Истината е, че млякото иска 40 градуса температура за поне 8 часа, което трудно може да се постигне, ако просто се завие, освен ако не се държи няколко дни, което признавам си, не съм правил.

Та как направих своето първо успешно кисело мляко ще ви разкажа сега. Тъй като съм градско чедо и нямам достъп до село, изборът ми се сведе до хипермаркета, където купих прясно мляко в разфасовка от 2 литра на цена от 5 лв. Имах половин кофичка кисело мляко Домлян, така че за заквасването използвах нея. По рецепти четох, че на 2 литра мляко е нужно по-голямо количество закваска, но имах само половин кофичка, затова компенсирах с един час повече време за ферментиране.

Млякото се изсипва в "тенджерата" на мултикукъра и се сварява. След това се оставя да изстине до към 40 градуса, като за целта го оставих на балкона за около 30 минути. Добре е да проверявате температурата с термометър или ако нямате такъв подръка, може и на допир. Ако не е прекалено горещо за да задържите пръста си, значи е в нужната температура. Разбира се, не трябва и да е прекалено охладено.

В половинката кофичка кисело мляко налях малка част от млякото, след което го разбърках, все едно правя айран. Вече по-течната смес изливаме в съда на мултикукъра и с лъжица, вилица или телче разбъркваме отново. Целта е да стане хомогенна смес. След това затваряме мултикукъра и настройваме температура от 40 градуса за период от 9 часа. Ако сте сложили повечко кисело мляко - за два литра се препоръчват поне 400 мг закваска, тогава настройте мултикукъра на 8 часа. 
Сутринта вадите съда от мултикукъра и ще видите, че сместта се е сгъстила и ухае невероятно! Слагате капак и в хладилника. Два часа са нужни за да стегне още малко. Киселото мляко е готово! В моя случай се получи същото на вкус и констенция като млякото на Домлян.
Пред блока имаме един дядо, който всеки ден слага една голяма бутилка върху тавана на автомобила си. Днес сутринта си купих една двулитрова бутилка с истинско краве мляко. Нямам търпение да опитам да направя кисело мляко с него. Цената е повече от прилична - платих 4 лв, а опаковката от хипермаркета беше 5 лв!

С тези галопиращи цени, приготвянето на кисело мляко вкъщи е дори по-изгодно от това да купувате готово. Качествено кисело мляко в магазините, като споменатото от мен Домлян или марката на Димитър Маджаров вече гони 1.90 лв.

Редакция: Ако мултикукърът ви има опция след края на програмата да поддържа ястието топло, изключете я! Когато писах статията направих поредна порция кисело мляко и не бях усетил, че кукъра е с включена опция за поддържане на топлината на ястието и сутринта киселото мляко пареше. Става за консумация, но съм сигурен, че всички полезни бактерии са погинали. За мултикукър Делимано е необходимо да цъкнете бутона "Keep Warm" така, че да не свети индикатора. Това правите когато стартирате програмата и часовникът почне да отброява.