avatar

Безумният ремонт на Западен парк

Близо две години нямахме достъп до Западен парк в София. Причината беше - ремонт на представителната част на парка. Първоначално ремонтът трябваше да отнеме една година, но след това информационната табела на входа на Люлин след тунела изведнъж се смени и се появиха още няколко месеца бонус. Когато и те изтекоха, табелата просто беше махнаха и остана да стърчи само основата и.
Общо около две години отне този емблематичен ремонт, а след като най-накрая той привърши се оказа, че за тези пари, които бяха дадени на строителя не може да се построи мост над реката и да се направи вход откъм Люлин 10, затова тази дейност беше възложена отделно, разбира се на доста по-висока цена.

В крайна сметка, ремонтът накрая се състоя. Аз и моето семейство бяхме зажаднели да го посетим и още на откриването бяхме там. Поне веднъж-два пъти на седмица отиваме там и за съжаление, виждаме как се руши. Още на първата седмица чешмите почнаха да се чупят, а след това дълго време не работеха. Първата година фонтанът на алеята работеше и децата се забавляваха да се къпят в него. На втората година той просто пресъхна. Тази година не работеше.

В парка на няколко места има тоалетни. Много симпатични къщички в кафяв цвят. Проблемът им е, че досега така и не съм ги видял работещи. Винаги са заключени и хората са принудени да търсят облекчение в храстите наоколо или набързо да съкратят разходката си за да се отправят към къщи.

На няколко места бяха поставени едни странни неща, които така и не стана ясно какви са. Някой каза, че били стойки за връзване на велосипеди, около които се очаквало и увивни растения да пораснат и да ги направят красиви. Така и не се случи нищо друго с тях освен да почнат да се разпадат на втората година.

Паркът редовно се наводнява при дъж. Спаси София писаха по темата, че при ремонта не е направено нищо за отводняването на парка, който има много глинеста почва и е нужен дренаж. Такъв няма и днес. Затова алеите са отрупани с наноси и изровени от поточета улеи, което прави трудно разходката по тях.

В опит да замаже липсата на решение, общината е натрупала едни огромни буци пръст около алеите. Казвам буци, тъй като си личи по размера им, че са копани и стоварени с багер. Стоят грозно и неравномерно отстрани на алеите...

Да не говорим, че асфалтът сякаш не е стигнал за всички алеи, затова някои са посипани с дребни камъчета. Те пък под въздействието на природните стихии (и липсата на канализация по-скоро) на места са се струпали на масиви, като в следствие на това има доста оголени до кал участъци.


На това му се казва калпав ремонт, ремонт през пръсти. Някой би казал, че се нарича и корупция. Неприятното е, че за него сме платили ние със своите данъци. Ако майстор направи такава поразия в нашия дом ще го изгоним и няма да му платим. Но общината нехае и е забравила думата "поддръжка". Вероятно целта е след година да има нужда от нов голям и скъп проект за ремонт?