avatar

Кризата тепърва предстои

Току що се върнах от вилата. Както повечето от вас вероятно знаете, пътят ми минава през Суходол. Както също повечето от вас знаете, правителството обяви кризисно положение в София, заради боклуците.

Медиите с голямо удоволствие разтеглят въпроса дали има криза или няма и кой какъв пиар си прави. А странно защо, никой не си прави труда да даде отговор основан на факти, а не на "забранената любов" между ББ и Серж.

И разбира се, винаги се говори само за едната страна на проблема-боклуците в София и колко мръсен е нашият град. Обаче се пропуска другата страна-боклуците извън София. Боклуците в Суходол.

Днес, минавайки от там, се наложи да си затворя прозореца на колата от около 2-3 км от сметището. Миризмата беше нетърпима. И това, след около седмица с температури около 20. Представете си какво ще стане, когато температурите се качат още и всичката тази смрад започне щастливо да ферментира и да се разлага. И мухите и плъховете още по-щастливо ще започнат да разнасят зарази из околните квартали на София. А боклукът няма да започне да намалява-той само ще се увеличава ли увеличава с почистването на столицата.

Аз мога да ви кажа какво ще стане. Хората в Суходол ще излязат на протест. Те няма да имат избор, защото в подобна смрад не се живее. Няма да е въпрос на омраза към Софиянци или към Кмета. Ще бъде въпрос на право на живот-защото там НЯМА да може да се живее. По принцип сметището досега не е било видимо от пътя, само от определени места и се виждаше неясно. Сега, купът се вижда отвсякъде. Съвсем честно мога да ви кажа, че от пътя се вижда като хълм.

И сега за кризата. Както чухме, армията е винаги готова да се впусне в помощ на гражданите. И сега си представете картината-Суходол излиза на бунт, армията ги усмирява.  Хората обаче няма да се спрат, защото ще трябва или да се изнесат от къщите си или да се борят за тях. Ще дойдат от Евронюз и ББС. Ще започнат да надигат глас от ЕС, защото София може и да е чиста, но криза ще продължи да има. Защото сметището ще противоречи на всички възможни екологични и здравни норми. А в крайна сметка, хората са също толкова хора независимо дали живеят в центъра или в краен квартал. И сметището ще трябва да бъде закрито. И тогава, София я чакат отново пълните кофи и памперсите разнасяни от кучета. И после какво? Ще изнасяме боклук за някъде, очевидно...

И най-забавното е, че вместо да се говори по телевизията за истинската криза, затова че след толкова години, все още проблемът с боклукът е все толкова сериозен и нерешим, въпреки всичките самореклами на ББ и всички останали, които са успели да се вредят, затова как един квартал на София е изправен пред истинска криза и как всички останали ще го отнесем покрай тях, медиите се интересуват само от това кой си прави реклама в случая. Ми аз мога да ви кажа кой си прави реклама-никой! Всички са съвсем наясно, че положението е много тежко и в разгара на лятото няма да стане по-леко. И затова, всеки се опитва да покаже, че прави нещо, за да не бъде линчуван, когато хората осъзнаят истината. Но от това голяма полза няма.

И накрая, бих искала да призова всички, които живеят в София да се опитат да изхвърлят по-малко за известно време. Вярно е, че ние не сме виновни за проблема, и че не ние трябва да го решаваме, но в крайна сметка, ние ще отнесем последствията, така че защо да не помогнем. Защото ББ и Серж, просто ще отидат на посещение в Пловдив и ще поостанат. А ние?