avatar

Изолация на света или изолация от света

Предполагам, че всички сте чули за племето в Амазония, което беше открито наскоро и което беше недокоснато от цивилизацията (линк към статията в НЙ Таймс има най-долу). Оказва се, че има доста такива племена в различни части от света, които нямат никаква връзка с цивилизацията.

Ако ви се гледат красиви голи хора, пробвайте тук. Има филмчета на разни племена-голи и здрави. Има дори голи мацки, макар че една от тях имаше мустаци, което беше странно.

Но това, за което ми се говори беше провокирано от едно изречение във филмчетата. Че тези племена НЕ искат да бъдат във връзка със света. Че те са го избрали. И искам да попитам вие какво мислите, че трябва да ни е поведението към тези племена.

Прелитането на самолет ниско над селото не е моята представа за контакт и искам да знам как тези хора са ИЗБРАЛИ да се изолират от останалия свят. За да избереш нещо трябва да имаш информация. Те имат ли информация? Съмнявам се. Те свързват нашата цивилизация с хората, които ги посещават-дървари или учени. Хора, които им носят беди. Но хората обикновено са любопитни създания. Трябва ли да пречим на естественото им любопитство след като разберат, че не са сами в гората?

Да обясня-не смятам, че нашият начин на живот е най-добрия. В никакъв случай. Не мисля, че хората трябва на сила да се заставят да живеят в нашата цивилизация.

 Просто като видя организация за защита на правата на племената искам да знам те чии права защитават. Дали подкрепят племената каквото и да решат или правят това което смята за правилно - да държат в изолация племената на всяка цена. И какво значи защита. Дали никой член на племето да няма право да го напусне или външни хора да нямат право да припарват покрай тях. Или че могат да ги посещават без да ги замърсяват с термини и технологии от нашия свят?

Най-забавното е че се държим с тези племена като с извънземни на по-ниско ниво от нашето. Оставяме ги на съдбата си. Не казвам, че е лошо. Просто интересно за отбелязване. Хората изглеждаха наистина супер, голи, необременени от идиотизмите на всички църкви, които са ни се изредили на психиката. Страхотна гледка. Красиви тела.

И все пак как мислите, трябва ли да защитаваме изолацията?

NY Times