avatar

Българската Антарктида

Защо винаги в нашата мила родина се случва така, че световно признатите българи в България са неизвестни?

В съвременното ни общество информацията за тях минава покрай нас или изобщо не разбираме за тях. Появяват се за кратко в медиите, между "важните" ежедневни новини - убийства, катастрофи. Защо се случва така, че имат признание от света, а от българите не?

Да, имам впредвид нещо. Българския антарктически институт се състои учени-биолози, геолози, метеоролози, глациолози, физици и други, който са постигнали световно признание. Това са хора като проф. Христо Пимпирев-ръководител на антарктическите експедиции, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. Той е вицепрезидент на Европейския полярен борд, както и вицепрезидент на СOMNAP /Съвета на мениджърите на национални антарктически програми/. Членовете на БАИ виж http://www.bai-bg.net.

В момента света говори за екология, за глобалното затопляне. А колко от нас българите знаем, че българските антарктици от 1993 г. насам всяка година живеят на Антарктида, с цел изследване на Ледения континент? Колко от българите знаем, че на остров Ливингстън-Западна Антарктида се намира българската ни база "Св.Климент Охридски"? Колко от нас знаем, че в Западна Антарктида най-силно се усещат климатичните промени? Знаете ли, колко държави имат привилегията да присъстват на ледения континент?

Ако поне малко съм възбудила любопитството ви, това би могло само да ме радва. Ето къде може да намерите малко повече инфо: facebook Bulgarian Antarctic Institute, http://south-north.t-mey.com.