avatar

Как да разширим обувки от естествена кожа?

На всеки се е случвало да си купи обувки, които в началото са му тесни и създават дискомфорт при ходене. Ако и вие имате подобен проблем, не бързайте да се ядосвате. Този проблем има решение.

Английската кралица имала специален човек, който носел известно време обувките й, докато ги разтъпче и ги направи удобни за носене. Ние, обикновените хора, не можем да си позволим подобен лукс, но можем да използваме лесни трикове за разширяване на обувките от естествена кожа, за да не ни разраняват краката.

Може и да ви се стори странно, но хората препоръчват новите обувки да се носят известно време в къщи - всеки ден по малко. Така обувките ще се отпуснат и няма да ви стягат, когато най-сетне излезете с тях. Добре е да ги обувате с по-дебели чорапи, за да е по-ефективно разширяването.

Ако обувките разраняват краката ви на петата, използвайте обикновена лъжица от кухнята. С гърба на лъжицата натиснете здраво върху местата в обувката, които се търкат и нараняват кожата ви. Така ръбовете ще се омекотят и няма да ви създават дискомфорт.

Много ефективно е разширяването на тесни обувки с помощта на топлата струя на сешоара. Обуйте обувките с поне два чифта чорапи. Дръжте сешоара до частите на обувката, които са най-стегнати, докато сгъвате или намествате краката си. Това ще помогне да разтегнете обувките бързо. Важно е да не забравите да охладите обувките си докато краката ви са все още в тях.

В магазините се продават и специални приспособления за разтягане на обувки, които са изработени от дърво или пластмаса. Някои дори се предлагат и със спрей за обувки.

Обикновеният вестник също може да ви свърши чудесна работа. Намачкайте отделните страници и ги навлажнете. Ако прекалите с водата, може да повредите обувката. Натъпчете намачканите листи в обувките и оставете да изсъхнат. Извадете вестника преди да ги обуете.

Ако смятате, че няма да можете сами да се справите с тази задача, потърсете услугите на обущар. Всяко ателие има свои инструменти, с които решава проблема бързо и лесно.

Това, че обувките могат да се разширят, ако са ви тесни, не означава, че можете да разчитате, ако обувката не е вашия номер, след обработка, да ви стане. Не купувайте неудобни обувки, които по-скоро ще наранят краката ви, вместо да улеснят ходенето ви.

Изброените по-горе трикове са приложими за някои козметични несъвършенства на обувките, които сте си купили. Възможно е просто да са по-твърди ръбовете и така да стържат кожата на краката или имат нужда от някой и друг милиметър разширение. Когато обувката е по-малък номер, нищо не може да ви помогне. Тя няма да стане по-дълга. Прекомерното разширяване ще развали и визията и качеството на обувките ви необратимо. Бъдете максимално прецизни с избора на подходящия чифт обувки още в магазина.

Съветите достигнаха до вас, читатели, благодарение на Galdini - българските обувки от естествена кожа!