avatar

Как работят системите за задвижване със втечнен нефтен газ ( пропан бутан, LPG ) ?

Как работят системите за задвижване със втечнен нефтен газ ( пропан-бутан, LPG ) ? Видове газови уредби, газови инжекциони, газов инжекцион течна фаза


Процесът по преобразуване на автомобил към горивна система с употреба на пропан бутан е доста сложен и изисква много добро познаване на автомобилните системи като цяло.

Няколко компании предлагат комплекти, които включват всички необходими части за извършване на преобразуването. И изглежда лесно да се постави, но... Тези, които нямат необходимите знания по двигатели с вътрешно горене и преобразуването на течния газ в  газообразно състояние, трябва да се опитат да намерят местен механик имащ опит с поставяне на  газови уредби, за ​​да свърши работата. Освен това, техникът трябва дап ритежава и необходимите лицензи, среда на работа, оборудване и преминато лицензирано обучение с което да докаже че поставя газовата система по изискванията на държавата и ЕС. Въпреки че пропанът е много безопасен като автомобилно гориво, ако системата не е инсталирана правилно, може да има проблеми с безопасността и то доста големи. Освен това може да има проблеми и с двигателя при неправилно настройване и конфигурация.

Съставяне на конфигурация


Първата стъпка е избор на резервоар .
Конвертирането / преминаването на газ, реално не изключва бензиновата система, а по-скоро я допълва , което означава, че няма да заменяте старата си горивна система, просто ще добавите втора такава и може да избирате с коя да шофирате.
В резултат на това резервоарът на пропан ще поеме част от пространството за съхранение в колата, обикновено в багажника.

Резервоарите ( бутилките за съхранение на пропан бутана пригодени за автомобили ) биват два вида: пура ( продълговата - обикновена ) или тип триодална ( резервна гума )
Т.нар пура обикновено има по-голям капацитет, но ще заема повече пространство в колата ви. Резервоарите тип резервна гума са предназначени да се поберат в мястото където е сложена резервната гума на вашата кола. Те са по-малки като капацитет и ще трябва да пожертвате резервната си гума или да я сложите другаде. При по-големи превозни средства можете да монтирате няколко за увеличен капацитет гориво.

След като резервоарът е сложен, трябва да се пробие точката на зареждане в тялото на автомобила, обикновено близо до бензиновата точка за пълнене или в задната част на автомобила. Идеалното местоположение е таова, което изисква минимални тръби за свързване към резервоара.
Самите горивни линии са медни тръби, които предлагат известно количество гъвкавост, когато линиите са насочени. Резервоарът трябва да бъде свързан към точката на пълнене, а линиите също трябва да се движат по долната страна на автомобила до двигателя.

В горивния тръбопровод между резервоара и двигателя трябва да се монтира електромагнитен вентил ( клапан ). Този клапан отрязва потока към газовия филтър и изпарителя, когато автомобилът работи с бензин и когато двигателят е изключен. Той също така има вграден филтър, който премахва всякакви мръсоти, които може да са в горивото.

Следващият основен компонент се нарича регулатор , наричан също изпарител . Това устройство изпълнява една от функциите, които карбураторът обработва в бензинов двигател - използва топлина от  хлаждащите течности на автомобила за да затопли и превърне пропан-бутана в газова форма. В изпарителя се включва електронна схема, която намалява притока на газ, ако двигателят спре или стои. Освен ако изпарителя не е със вакум, някои са смесен. При други Регулаторът е отделен и обикновено е по-малък от , така че не трябва да е проблем да намирате място в двигателното отделение.

Другата част от функцията на карбуратора се управлява от смесител, монтиран във всмукателния колектор. Смесителят получава информация от сензорите или ECU на автомобила и след това контролира количеството газ, който се влива в цилиндрите - това е т.нар. газов инжекцион. Ако газовата уредба е за по-стар автомобил се изпозлва смесител тип плочка или друг вид, ако е с моноинжекция или карбуратор ).


Превключвател газ / бензин

След товатрябва да бъде включена в електрическата система на автомобила, което да позволи функционирането на горивния превключвател, както и правилното автоматично превключване между пропан и бензин (заедно с ръчен превключвател, монтиран на таблото). Трябва да има връзки към ECU на автомобила, така че контролерът на двигателя да може да се регулира за различни настройки на горивото.

Автомобилите с електронна система за впръскване вероятно ще се нуждаят от електронен емулатор . Когато колата работи с газ , инжекторите на горивото няма да изпращат никаква информация на другите сензори в колата - това ще изкара грешка "check engine" и ще даде неправилно отчитане на диагностиката. Емулаторът фалшифицира правилните сигнали, така че ECU може да работи правилно.

Конверсионните комплекти идват с по-подробни инструкции, но тази публикация е съкратена инструкция на това, което трябва да се случи при конверсия с двойно гориво. Като допълнителните неща при по-новите коли, коли с повече мощност, кубатура и цилиндри е съвсем различно и усложнява още повече поставянето на агу

СКолко безопасен е LP газът.

* Отказ от отговорност : Това не трябва да се използва като ръководство за действително преобразуване на пропан-бутан. Статията е предназначена за преглед на процеса, а не за набор от инструкции. Освен ако нямате много опит в автомобилните горивни системи и електрическите системи, вие сте силно призовани да извършите преобразуването от професионалист. Всички реализации трябва да бъдат тествани и одобрени от специалист с опит за изпитване на LPG системи, преди да бъдат използвани. Да притежават сертификат, паспорт и т.н., за да се гарантира безопасността ви. Ако вие сам или някой друг неоторизиран са ви поставили газовата система, тя няма да е незаконна, но при евентуален инцидент съда ще прехвърли вината изцяло върху вас.