avatar

Игри стимулиращи творческата и познавателната активност на децата.

  Това са ситуационни игри, които организирах за своите четвъртокласници тази година. Нарекох ги „Изследователи”. Класът се разделя на екипи. Всеки екип има капитан, пом. капитан и експерти. Избират си име, изработват емблеми, правят си дневник. Получават мисии всяка седмица и представят резултатите от своите проучвания в Часа на класа следващата седмица. Могат да получават и дневни мисии. Състезават се за точки. Могат да ги трупат и да им се отнемат за различни неща, дори по отношение на тяхното поведение в училище и извън него. Мисиите са въпрос на педагогическо творчество. Продължителността не е регламентирана и е въпрос на интерес.

  Първата игра беше „Изследователи на слънчевата система”. Тук изработиха модели на космическите кораби, които ще пътуват и избраха  маршрут. Аз бях центъра за наземна навигация т. е. свързвах се с тях и им поставях задачи. В космоса посрещнахме много празници, които те проучваха сами. Проучваха българското участие в изследването на космоса, живота на космонавтите, планетите от маршрутите си, дори имаха среща с НЛО и др. Играта завърши с родителска среща, на която те се приземиха. Получиха грамоти за своето участие в експедицията и гледаха клипове с най-интересното от своите мисии. 

    Втората игра – „Около света”. Всеки отбор замина на пътешествие в един континент на Земята. За да няма сърдити, теглиха чоп. Проучваха местоположението, климата, флората и фауната, държавите, историята и традициите. Включих им екстремни преживявания като: оцеляване в пустинята и джунглата, ухапвания от опасни животни, екзотични болести и др. Използваха и познанията си по английски език, като се запознаха и представиха себе си и страната си на деца от други страни / въображаемо разбира се/ и т. н. Играта отново завърши с пристигане у дома и цялата ритуализация по посрещането.

     Това са игри, които могат да бъдат осъществени във всякакви условия и определено имат положителен ефект върху учениците дори и върху родителите, защото и те преживяваха техните мисии и класации. Някои дори се включиха с идеи. Специално за нашия блог  направих тази презентация, за да илюстрирам духа, емоцията и труда на децата. Надявам се да съм полезна.