avatar

Никълъс Кейдж

Nicholas Kim Coppola a.k.a. Nicolas Cage

http://img119.imageshack.us/img119/9158/niccigarri1.jpg

Роден е на 07.01.1964г. в Лонг Бийч, Калифорния. Племенник е на Франсис Форд Копола. Нарочно променя името си, за да не бъде упрекван, че дължи кариерата си на известността на чичо си. Жени се и се развежда няколко пъти, има неуспешен брак и с Лиса-Мари Пресли. Понастоящем е женен за Алис Ким - бивша сервитьорка. Има двама сина - Уестън (който участва в "Цар на войната") и Кал-Ел - кръстен на Спайдърмен.

Няма да ви занимавам с филмографията и кариерата му, може би само ще спомена по-известните му роли. Предпочитам да споделя някои интересни факти за него като личност.

Той обожава комикси. Смята, че те са съвременният вариант на митологията. Обожава също така Елвис и "Бийтълс". И мотори. И коли. Има много татуировки - прави си нова всеки път, когато навлезе в нов етап от живота си, т.е. всяка една от тях е знак за дълбока душевна промяна. Първата му татуировка е на гърба и представлява гущер.

Печели Оскар за ролята на алкохолика Бен Сандерсън във филма "Да напуснеш Лас Вегас" (Leaving Las Vegas - 1996), където му партнира Елизабет Шу. Други известни роли: Кастор Трой в "Лице назаем" (Face/Off - 1997), Камерън По във "Въздушен конвой" (Con Air), д-р Стенли Гудспийд в "Скалата" (The Rock), близнаците Кауфман в "Адаптация", Юри Орлов в "Цар на войната" (Lord Of War). Още филми: "Град на ангели" (City Of Angels), "Семеен човек" (The Family Man), "Мандолината на капитан Корели" (Captain Corelli's Mandolin), "Змийски очи"(Snake Eyes), "Съкровището" (National Treasure), "Метеорологът" (The Weather Man), "Кибритлии" (Matchstick Men), и още, и още. В момента можете да го гледате като Джони Блейз в "Призрачен ездач" (Ghost Rider).

Сега малко лично отношение.

Накратко: обожавам го този човек. И като актьор, и като мъж. Идеален е за роли на всякакви откачалки. Явно му е в кръвта, защото ги играе страшно правдоподобно.

Прави ми впечатление, че няма много фенове в България. Може би предимно мъже, които ценят таланта му, но пак се броят на пръсти. Непрекъснато се сблъсквам с ехидни усмивки и коментари относно него, най-вече заради външността му. Така и не можах да разбера защо е трън в очите на масовия зрител, но нейсе, само на 20 съм, току виж ме осенило прозрението, преди да умра.

Определено е различен от сладникавите метросексуални холивудски момчета. Също така не влиза и в категорията "мачовци". Типичен мъжкар, но с ярко изразена индивидуалност. Непредсказуем и очарователно обаятелен - такъв го виждам аз.

Интересно ми е какво мислят другите.

Добре ли е все още зрението ми или вече имам нужда от нови очила?...