Янка Такева: няма да има протести, защото МОН трябва да си проведе матурите

ЯНКА Такева е родена на 30 септември 1947 г. в е. Ковачевци, Самоковско. Завършила е педагогика, второто й висше образование е "Управление на човешките ресурси". Носител е на орден "Кирил и Методий" първа степен. Спецализирала е управление на бюджетната сфера и индустриалните отношения През 2000 г. международно жури във Вашингтон я избира за "Жена на годината за цяла Европа. Председател на Съюза на българските учители.
- Г-жо Такева, определяте делегираните бюджети като добър подход за децентрализация. В малките общини обаче се тревожат, че това означава край на училищата и на населеното място.
- Делегираните бюджети са съвременна форма за децентрализиране на образованието, но тя е добра само когато средетвата са достатъчни. Не само малките общини се притесняват от случващото се, големите също имат своите тревоги. Най-притеснени обаче сме хората, засегнати от децентрализацията, защото правителството наложи наказателна мярка, като намали на практика стандарта на издръжка на дете и ученик. За 2007 г. тази издръжка беше около 988 лв., а за 2008 г. увеличението е едва с 23 % - средно за страната 1151 лв. Това е крайно недостатъчно, защото не може да покрие инфлацията, предвидена в бюджета.плюс предвиденото увеличение на тока, парното, водата и на цялата кошница от наблюдавани стоки. Правителството обяви, че в този стандарт са и парите за квалификации и социалните плащания, т.е. не достигат за нищо. Просто за нищо. Отпуснатите от държавата средства стигат само и единствено да се плащат вода, ток и телефонът на училищата.
- След като лекарите не успяха да станат добри мениджъри на болниците, мислите ли, че директорите ще се справят с новите правомощия?
- Ясно е, че теша няма да стане без социално партниране и ако държавата не отпусне повече средства. След като ще превърнем директора в мениджър на училището, къде отиват функциите на учебното заведение -образователна, възпитателна, социализираща и опазваща живота и здравето на децата. Кой ще се грижи за това? Навсякъде се говори за икономическо менижиране. Училишето не е малко производствено предприятие, за да стане търговско дружество Вие обикаляхте страната и провеждахте семинари, свързани с делегираните бюджети. Какви са настроенията по места?
- Обиколих пялата страна и проведох срещи със синдикални представители, кметове и директори на същини. В писмо до президента, премиера, председателя на НС и шефове на комисии изпратих анализ на това, което разбрахме: хората от местната власт са уплашени, че масово ще закриват училища. Учителите са стресирани, че с този нисък стандарт се нарушава качеството на учебната работа. Директорите са притеснени от огромната отговорност с този нисък разчет.
- Какви са вашите препоръки?
- От 1 юли да бъде увеличен стандартът от 1151 на 1380 лв. От 1 юли държавата да отпусне стандарт за извънучебни образователни звена и целодневната организация на работа. Досега такъв не съществува, а за целта са нужни поне 1,5 млн. лв.
Настояваме обезателно да се дадат 70 млн. лв. за трите допълнителни плащания на педагогическия и непедагогическия персонал, които се даваха за 24 май, 15 септември и по Коледа и които безпрецедентно бяха отменени с бюджет 2008.
Настояваме правителството да отпусне средства за обещаните заплати - средния брутен доход на педагозите от 1 юли да стигне 650 лв. (сега 524 лв.), а за непедагогическите кадри - 385 лв. вместо 288 лв. в момента.
С последните изменения на наредбите за численост на персонала бяха премахнати педагозите и психолозите в учебните заведения. И това в условията на небивала агресия и насилия и по улиците, и в семействата! Става въпрос за 324 специалисти, които остават на работа само по желание на директора! А той няма пари за тях - с отпуснатото не може да върже двата края. Къде е грижата за ученика и неговото душевно здраве?
- Чу се, че ниското финансиране на образованието няма да позволи да приключи учебната година. Има ли вероятност от нови учителски протести?
- Ясно и категорично заявявам: няма да има протести, защото Министерството на образованието трябва да си проведе матурите. Имам сведения, че някои искат да провокират стачка, за да оправдаят неподготвеността за матурите. Става въпрос за министерски чиновници и инициативни комитети.
- Имаме сигнал от с Коистантиново, Варненско, че се готви закриване на училището, а целта в същносга са земите иа настоятелството.
- В синдиката смятаме, че безогледното и безотговорно закриване на училищата ще облагодетелства хора, които ще купят евтино сгради и прилежащите към тях дворове, които не са никак малки, за да ги превърнат в бозаджийници или шивашки цехове както се случва досега. След 7-8 г. тези сгради ще ни потрябват, затова внесохме предложение училищата в малките селищни места, които ще бъдат закрити, да си останат общинска собственост, да не се продават. Те ще потрябват след време. Да не стане като с детските градини. Може да се преустроят в зелени училища и рехабилитационни центрове.
- Има ли разминаване между вашите позиции за обявяване на едно училище за защитено и критериите на МОН?
- Има разлика в едно допълнение - защитените училища и средищните училища трябва да бъдат дофинансирани от бюджета. Средищното училище не носи вина, че няма плътност при броя на децата в групите и паралелките.
- До края иа годината ще бъдат закрити още 150 училища, а м. г. бяха затворени 124. В региони като Смолян, Ямбол, Кърджали и Силистра това означава и обезлюдявате.
- Ако са само 150 училища, би било добре. Повече ще са. Поне двойно повече.
- 2000 учители остават на улицата - само 900 ще се преквалифицират като социални работници, администратори в туризма, офис мениджъри. Какво става с останалите?
- Разчитаме да се пенсионират по учителски пенсионен фонд и по изискванията на Кодекса на труда. Като синдикат изпратихме искания до НОИ да се предприемат законовите мерки учителският пенсионен фонд да бъде удължен до 2020 г.
- В Любляна на 4 и 5 април има митинг на всички учители от Евросъюза. Какъв е поводът?
- Митингът ще е за достоен труд, достойно заплащане и повишаване покупателната способност на учителите в Европа. И само да напомня, средната заплата на учител на Стария континент е 1500 евро, а у нас - 250 евро. 
Емилия АНТОВА