Учители от Сливен искат да съдят директор за психически тормоз

Преподаватели от Професионалната гимназия по хотелиерство и ресторантьорство „Академик Неделчо Неделчев" в Сливен обявиха, че ще подадат съдебен иск срещу временно изпълняващата длъжността директор на училището Здравка Дачева. Те я обвиняват, че накърнява личното им достойнство и упражнява системен психически тормоз над някои от учителите. Поводът за скандала е изява пред медиите на част от преподавателите и ученици за проблема със старата сграда на училището, която се намира в двора на ПМГ „Добри Чинтулов". Няколко дни след това директорът поискала обяснение за изявата пред журналисти и квалифицирала проявата като протест. Според учителката Бисерка Димитрова, директорката е знаела за изявата пред медиите, но Дачева отрече това. Тя настоява, че не е редно да се организира такова събитие без знанието на родителите и ръководството на училището. Дачева заяви, че не желае да се дават изявления в медиите без нейно знание. Учителите са уведомили с писма за случая Парламентарната комисия по етика, министъра на образованието и медиите. Информирана е и Христина Чолакова-областен управител на Сливен. Чолакова коментира, че не може да се намеси в спора, но и двете страни имат сериозни аргументи в защита на правотата си. Чокалова се надява Инспекторатът по образование да провeри случая.
Информацията е на радио "Фокус"- Сливен.
:))Предлагам  да подкрепим и да насърчим колегите с едно писмо, подписано от педагогическата общност от блог Образование.С действията си  директорката  е нарушила конституционни права:
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.