Проблемът на Янка-Световната банка

Янка Такева: Правителственият стандарт не достига за издръжка на учениците
Actualno.com
"Синдикатът на българските учители към КНСБ продължава да бие тревога, че определеният от правителството среден стандарт за издръжката на едно дете в училището - 1380 лева, не достига за качествено образование и че се очакват масови съкращения на педагогически персонал и училища." Това каза в Русе председателят на профсъюза Янка Такева.
"През април в Словения, която председателства Европейския съюз, ще има митинг в подкрепа на българските учители и на техните искания", съобщи Такева.
"Стандартът за издръжка трябва да бъде увеличен поне със 150 лв., за да се понесат заложените инфлационни процеси в държавния бюджет", каза Такева.
Тя изрази опасения, че при този стандарт дори големи училища са на ръба на възможностите за издръжка, а училища с по 300-400 ученици няма да могат да съществуват. "Така се нарушават българските традиции в образованието", заяви профсъюзният лидер.
Тя посочи, че чрез финансовите ограничения правителството безапелационно обслужва интересите на Световната банка, което според нея противоречи на националните интереси, на българската просветна политика и на желанието на родителите да образоват и да възпитат децата си.
"Учителският синдикат смята, че въвеждането на делегираните бюджети е добър подход в процеса на децентрализация, но трябва държавата да увеличи средствата в образованието", обобщи Янка Такева.

Поздрав за imhotep  :)

Лидерът на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева пристигна днес във Варна. Целта на визитата и е била обучение на синдикални лидери по учебните заведения за делегираните бюджети.

Въпреки това посещението й в морската столица и обучението, не бе огласено от ръководството на СБУ.

За информация потърсихме и председателят на Регионалния координационен съвет към КНСБ във Варна Илия Илиев, който заяви, че не са го информирали за провеждането на подобно обучение. Стана ясно, че обучението на синдикалните лидери от учебни заведения се е провело в Младежкия дом, по същото време подобен форум бе организиран и в сграда на КТ "Подкрепа".

Янка Такева обясни, че форумът не е бил огласен, тъй като касае за вътрешната организация на синдиката. По думите й над 300 души - председатели на синдикални организации от Варна и областта, са се включили в обучението, което се организира съвместно с просветното министерство.

Основната тема е била делегираните бюджети, законовите и подзаконовите нормативни актове, който са претърпели промени. Според нея обучението е било качествено и продуктивно, като на всички участници са били раздадени помощни материали с образци от колективни трудови договори.

Идеята е синдикатите да станат добри партньори на директорите. Целта е подобни форуми да се проведат в голяма част от българските градове, като утре Янка Такева ще бъде в Русе.

Такева информира, че се е срещнала с кмета на морската столица Кирил Йорданов, като основно са разговаряли за проблемите свързани с делегираните бюджети. Председателката благодари на общината за взетото решение да поемат издръжката Обсерваторията и Общинския детски комплекс.

"С г-н Йорданов се договорихме, че с новия бюджет ще има бонуси за учителите за погасяване на транспортните разходи. Говорих ме и за преобразуването на училищата в крайните квартали, където се обучават по-малко ученици", каза още Такева.

По думите й община Варна е водеща в развитието на образованието и е образец за подражание.