Повечето училища оставали на старите заплати

Учителите в едва 900 училища ще взимат средна брутна заплата от 650 лв. от 1 юли. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева след заседанието на отрасловия съвет в образователното министерство. Сумата беше обещана от правителството в края на учителската стачка.

По изчисления на профсъюза в 38% от близо 3000 училища в страната увеличение на заплатите и на педагогическия, и на непедагогическия персонал няма да има. В още 1/3 пък повишението на възнагражденията щяло да е не повече от 10 на сто.

"Правителството няма да може да изпълни ангажиментите си, защото стандартът за издръжка на един ученик е много нисък. От него зависят заплатите на персонала", обясни Такева. Според приетото миналата седмица постановление на правителството средната издръжка на ученик стана 1151 лв., или с 20% повече спрямо 2007 г. Най-ниска е издръжката в 15-те големи общини - 980 лв.

За да може във всички училища средната преподавателска заплата да е 650 лв., а тази на помощния персонал - 385 лв., издръжката трябва да е поне 1381 лв., обясни Такева.

Нашите данни категорично не потвърждават тези на синдиката, коментира главният секретар на образователното министерство Димитър Танев. Обещаните заплати нямало да бъдат достигнати само в училищата с маломерни и слети паралелки. От 40 хил. класа в страната такива били едва 6500. Танев припомни, че с въвеждането на делегирани бюджети парите за персонала ще зависят от това колко са класовете и по колко деца учат в тях.

От министерството предвиждат директорите да могат да приемат до 10% повече деца в паралелка. Сега максимумът е 26. Делегираните бюджети ще бъдат въведени на практика през април. До края на март директорите ще трябва да направят план как ще харчат средствата.
в.Дневник