Един студент в Америка - Дом и първа работа

Трудно ми е да започна. На няколко пъти изтривах началното здравейте, защото ми звучеше някак не на място. Както знаете трудни са първите няколко изречени. Те вече свършиха, така че да се надяваме, че мисъля ще ми тръгне....

Преди малко четох малко от Захаир. Тове е още една от книгите на Куелю. Едно момиче си я носи от България и ми я даде за няколко дена. Още съм обсебен от книгата и от един разказа за 2те релси на влаковете и защо разстоянието е точно такова. Няма smisly да навлизам в подробности относно релсите и книгите. Ако искате можете да си купите книгата и да разберете. Какво става около мен....

Ами доста работи и доста от тях са все още неясни. Да се надявам че като отида след около 3 часа на едно място, част от тях ще се изяснят.
Като пристигнах в Америка, както може би знаете, ни казаха, че ще спим в къщата на Нанси. Това ни е шефката от миналата година. Жена на възраст сигурно около 40. Запазена, работохоличка издигнала се добре в службата и с награда за топ-мениджър за миналата година. Да, ама обаче тази година тя е шефка на друг ресторант, а не на този на който беше миналата година и в който ние ще работим и през тази. Още първата вечер подписахме договори. Подписахме доста хартии за друг тестове, за униформи, за правилата.... абе доста бяха. Все още нямам обувки, но карай. Марито поне си носеше от България и ползва старите. Аз карам с белите найкове за 24 лв :P
На другия ден вече бяхме на работа. На другата вечер де. Дори да буда по-точен на по-другата, защото на другата го ударихме на яко спане.

Иначе какво представлява къщата:
Ами намира е на улица с име Бент Arrow. Тука улиците имат много интересни имена от сорта на Планина, Пеликан, Морска гледка, Главна улица... :) Нашата е със сравнително нормално име. Тя е разделена на секции. Нашата е с номер 150. Имаме си отделен басейн само за нашия под-квартал. Знам че шефката плаща по хиляда и няколко долара на година за подръжка на басейна, тревата, тротоарите... Ама е и доста красиво и подредено. Всяка вечер се включват едни пръскалки, които поливат тревата пред домовете. Много е красиво през ноща да ги гледаш на фона на уличното осветление. Всяка седмица минава градинар и коси тревата. В седмицата в която дойдохме пък едни пръскаха с нещо тротоарите. Подсекцията ни представлява глуха улица, на която от 2те страни има наредени къщи. Всички са еднакви. Дори ако не гледаш номера може и да се объркаш коя е твоята. Тази сутрин отново го направих :)
Ние сме 28 номер.Къщата е на 2 етажа. На първият има гараж, кухня и трапецария(разделени с плот). Трапецарията някак си се влива с хола.(една огромна стая). Имаме достъп до задния двор, който представлява една поляна между къщите. Личното пространство е отделено с 5-6 дъски, отделящи твоята част от стената от тази на съседите. Поляната е обща и това донякъде според мене е проблем, защото нямаш уединенето което би могъл да имаш от един истински заден двор. А представете си да садайте домати, зеле, краставици... Не че някой е тръгнал да го прави де :) За сметка на това пък е пълно с барбекюта и детски играчки. За жалост, ние нямаме барбекю. Имаме 2 стола, които досега не съм използвал. Иначе обзавеждането е нормално. Много мек диван, двд, уредба, ....стандартните неща. Имаме интересна маса, която е преди 150 години е била врата на кораб по мисисипи. Сега е обвита с нещо прозрачно и уж е защитена и запазена. Като се вгледаш в нея можеш да видиш орнаменти, които са се врязали в дървото. За жалост на фотоапарата не станаха толкова красиви снимките за да си проличи точно тази треизмерност.
Има и малка тоалетна и килер. После по едни дълги стълби се качваш на втория етаж.
Там има баня с тоалетна и 3 стаи. Едната от тях е с площа на другите 2. Тя е с отделна баня и тоалетна. Българите спим в дръжте 2 стаи. В едната (нашата) има телевизор и едно голямо легло и гардероб. В другата е компютъра и отново гардероб. Гардеробите са вградени в стеаната. Като дойдоха вторите българи им надухме едно легло и сега в тази стая има и едно надуваемо легло :)
Малкото книги в къщата са главно готварски. Кухнята е пълна с подправки и всякакви глупости за които се сетите. Досега обаче не съм виждал Нанси да готви. Дори ние и сготвихме картофена сума със салам. Тя много я хареса и дори изяде 2 купички. В стаята с компютъра има и сателитно радио. Тука са много на мода. За жалост обаче трябвало да плащаш по 100 долара на година(мозше и 50 да са ако се бъркам) за да му се радваш. Радио като радио. Само където на екрана ти пише кой изпълнява песента в момента. Забравих да спомена за 3те телефона. За климатика, който е стандарт тука и който редовно пускаме, за пералнята със сушилня, каквато имат всички американци и която повечето пъти се намира в гаража.
Имахме малко проблем със щорите, защото не знаехме как да си ги свалим. Пиниза бил да хванем шнурчето, да го дръпнем първо силно наляво и после надолу. Иначе те са вътрешни ролетни и можеш да си ги връткаш и по този начин да определяш колко светлина да ти влиза в стаята. Имаме  си и вентилатори на всеки абажюр....
Това са нещата, които ми направиха впечатление. Забравих да кажа и за микровълновата фурна с лампа отдолу, която е вградена в онова устройство за издърпване на миризмите от готвенето(тези 2те са в едно устройство, на което му забравих името) Мивката е разделена на 2 части, като канала на втората отива в една мелачка, която не знам какво трябва да пуснам в нея...
Сигурно ви е скучно да четете тези глупости. Не знам как са вашите къщи, но нашата е доста по различна от тази. Затова описвам толкова много елементарните неща, които по принцип не би трябвало да ти правят впечатление. Те и на мене вече не правят. Вече са ежедневие. На края на миналото лято живяхме в един доста луксозен за нашите представи хотел със същото обзавеждхдане. Тогава тези неща бяха наистина новости за нас и много им се радвахме. Но всяко чудо за 3 дни. Абе като постояно намеквам какво съм забравил да завърша и с килима. Много е готин. Това е една огромна мека настилка по цялата къща, която повече наподобявам на балатум, защото няма никакви шарки, но който върши много добра роля когато става въпрос за уплътнения и топлина на краката.
Има снимки от къщата, в които можете да видите това, за което разправях по-горе. Те са в един мейл в гмаил. Който иска да ги види и не знае паролата да ми прати емейл да му я дам.

Че дойдохме си ние и започнахме да работим. Избрахме си да работим през вечерите. Мислех че ще е трудно. Никак не е. Дори времето минава доста бързо. След работа с Марито оставаме в заведенето, но вече като клиенти. Пием някакво безалкохолно и закусваме. Закусваме обикновено с палачинки, пай, картофки, или ако сме скатали някой hamburger от през ноща. По време на работа отново хапваме, въпреки, че не е позволено. Но не е и забранено :) Интересни закуски имат амриканците.
Имат нещо като нашите дюнири, но е по-Безвкусно. в една такава питка слагам по едно парче сирене(демек нещо като кашкавал), една лъжица буркани яйца и Завивам. има възможност вещо бурканите яйца да сложа буркани яйца със Сосидз. това последното не го знак как е на Български. някой искат и Бекон. опитах го... въпреки, че аз съм го правил не ми хареса.
Бурканите яйца ги правя по следния начин: Вземам една картонена кутия смес от разбити яйца(шишето е като нашите за мляко). Отварям я, поръствам грила със сол и малко по малко наливам от сместа на грила и пре з това време бъркам, защото много бързо залепва и прегаря.
Яйцата със сосидз със същите, само че при тях след солта слагам и 6 начупени предварително парчета сосидз.
А това чудо пък представлява нещо като дебели парчета свински салам. Но това определение е доста далече от дейсвтителноста. Буквално това е свинско с подправки, ситно смляно с лютив вкус. Но е вкусно и насища. И по принцип го получаваме сурово и трябва да се приготви отново на грила. На грила ми е и главната работна позиция.
Това е една голяма нагорещена плоча, на която се слагат нещата за приготвяне.
Освен палачинките и питките, за които бях споменал по горе имат и бискит. Това не е точно бисвкита. Това е нещо дебело с интересен вкус, което също насища добре. Прилича на солените курабии, койото баба прави. Тях предварително ги получаваме в полу-гутов вид. Оставяме ги във една фурна за 6 мин и стават за ядене. После ги намазваме с течен маргарин и ги слагаме на топло. От където ги вземаме, когато ни потрябват.
Че друга закуска, която добре наяждха и уважавам е един бискит с един сосидж, едно яйце на око и сирене. Тези последните се слагат в бискита като hamburger.
Яйцата на очи ги правим като слагаме на грила една тел(абе малко по-модерно е ама карай), на която има наредени 6 пръстена. Посоляваме, напръскваме с олио и чукаме по едно яйце във всеки пръстен. Така те стават на очи. Но само че ни разбурвмае жалтъка за да можем после да го обърнем да се пече от другата страна.
След като разбъркаме жалтъците покриваме телта с един капак, който на който има цашка. В тази цашка наливаме малко вода. Водата се стича по една малка дупчица и пада под капака, където са яйцата. По този начин те се спарват и горните им части се втвърдяват. Като се изпари водата махаме капака и обръщаме яйцата :)
Ядат много и нещо като картофени кюфтета. Тука им викат хашбровн...
Това са основните съставки на закyсkата им. Останалото е въпрос на комбинации.


Да ви е сладко.