Smashing Pumkins на живо, егати жицата

Точно преди седмица имах щастието да бъда на концерт на последните оцелели от сиатълската гръндж вълна - Smashing Pumpkins- в MEN Arena в Манчестър.

ЗАЛАТА

 Докато се натуткам с купуването на билетите не бяха останали за правостоящи, но това се оказа плюс, бяхме близо до сцената и имахме идеална видимост. MEN Arena се хвалят, че са залата с най-много продадени билети в света за миналата година, има защо. Идеална организация, много щандове за скъпа бира (4 и нещо паунда) и безплатни огромни кенефи. Залата е разположена в центъра на града на гара Виктория. Още трамваят беше пълен с фенове с пънк, готик и метъл дизайн, гръндж не видях.
Strikethrough
 Най-много бяха тези с инди външен вид: тесни черни дънки висящи на гъзъ с широк колан с капси, платнени кецове или шпицарки, шарени фанелки или ризки и гейски прически. Местата ги показваха учтиви стюарди, някои с тапи в ушите. Същите учтиво водеха до кенефа, още преди началото, пребирили и прехашишили фенове. Из залата обикаляха и учтиви китайци и пакита с бъчонки бира и сладолед. Фенщината, с която беше нагнететна залата, ме накара да пожелая силно една фанелка с надпис ZERO, като на Били от оня клип и да дам 20 пандура плюс комисонна заради покупка с карта. Пред залата същите вървяха по пет, ама фенщина...


Кой аджеба подгря?

Отнасянето на глави започна с все още неизвестна ми британска банда, които извадиха бахти и жицата. Четири китари, ако ме разбираш. Пичовете така и не се представиха, забиха и си заминаха.

Биилииииии! Джимиииииии!

Били Корган е извънземно!

Освен т'ва е много дълго копеле. Излезе облечен в нещо между пола и метална ризница. Двама зад нас веднага се разреваха: Биилииииии! Джимиииииии! И не млъкнаха до края, е...и аз поревах. Винаги съм смятал Тиквите за най-лигавата банда от гръндж вълната. Обаче студийните им неща нямат нищо общо с изпълненията им на живо. Жица, жица и пак жица плюс разни модулирани звуци, които направо ти отнасят главата и я носят към еуфоричните полета на рока където я тъпчат със рифове и стружки. Светлините бяха подходящо психоделични. Били доказа славата си на егоцентрично копеле и няколко пъти и изгони групата за да посвири на акустична китара и да попее самичък. Изкараха и страшен кавър на Пърпъл, ако се не лъжа. Посвираха почти два часа и беше просто велико. Саунда на залата обаче май не е от най-добрите, на дрънчене го докарваше като на панаира в Пловдив.
 
Юли ще бъде май

Тогава чакам Фу Файтърс ииииииииииииииииииии Рейдиоооохед!
PS Ako някой ме светне как се слагат снимки ще сложа.