0 0 гласа

Да си купим ли спално бельо от сатен

 

Сатенът е доста специфична материя, която за някои потребители изглежда просто перфектно, но имат известни резерви към нея, тъй като за тях този плат се усеща твърде гладко и хлъзгаво, което не им допада.

Според специалисти по интериорен дозайн, това е една чудесна материя с наистина много качества, която просто бива оценявана различно от всеки в резултат от различни предпочитания.

Без съмнение, сатенът се отличава с една фина елегантност и аристократичност, която сред другите платове е характерна само и единствено за коприната.

Спално бельо от сатен - предимства

Както можете да видите в PoPijami.bg, чаршафите от сатен са считани за едно от най-добрите решения за летните месеци от годината и са прекрасен избор за спалнята дори и в горещите и знойни дни. Материята се отличава с това, че се загрява доста трудно и в допълнение на това, не задържа топлина.

Изключително гладката и лъскава повърхност на сатена не позволява на кожата да залепва по текстила и да се спарва, което, за съжаление, в най-топлите дни може да се случи дори и с чаршафите от памук и лен. Освен това и не задържат влага, което е изключително полезно и ценно в този сезон.

Тъй като материята е така създадена, че да пада тежко, спалното бельо от сатен не се намачква и е изключително лесно за поддържане. Може да се глади, но без пара и е хубаво да се прави през друг защитен слой плат. И все пак, гладене като цяло не е особено нужно, тъй като материята не се намачква лесно.

Недостатъци на сатена

Недостатъците на сатена за едни, могат да бъдат привлекателни за други. Това, че материята е гладка и хлъзгава, обикновено се харесва на повечето потребители, но има и такива, на които не им допада.

За някои хора, освен това, сатенът е само лятна материя, тъй като през зимата не задържа топлина и по този начин не осигурява достатъчно комфортни условия за сън.

Естествена или изкуствена материя е сатенът

Много хора искат да знаят дали сатенът е естествена или изкуствена материя. Истината е, че това по-скоро е определен начин на тъкане на нишките и обработка на плата, при който едната страна е гладка, а другата по-влакнеста.

Сатенените платове всъщност могат да бъдат създадени от различни типове нишки, например от коприна, памук или полиестер, тоест всеки сатен може да бъде различен.