Аелита Андре, художничка от 9 месечна възраст


Понастоящем на 6 години, Аелита Андре е художничка, световно известна и участва в изложби из цял свят. От руски произход Аелита живее с родителите си в Австралия. Родена е през 2007 г., рисува от 9 месечна възраст и прави първите си изложби 2 годишна в Китай и Австралия.

Нейните картини са изключително вдъхновени. За тяхното осъществяване тя се отдава на свободна хореография: вихри се, върти се около платното, спира се тук, подхваща там,...
Техниката й напомня на дрипинга и поринга на Полок: капки, изливания на цветове, които се надставят, така че да дадат една светна абстракция. Аелита показва добро владэне на пространството. За изкуството й се говори като за абстрактен експресионизъм, обагрен от сюреализъм и от влияния като Пикасо или Дали.
Понякога Аелита вмества естествени елементи в картините си, като кора от дърво, стъркове или също пера. Случва й се също да отклони детски играчки (топчета, звезди, малки кукли), за ги преиначи в своето изкуство.

Нека не се лъжем, творенето й може да е леко и безгрижно, но то е също така могъщо и дълбоко.

Творбите й носят имена като "Asteroid", "The leopard and the luck dragon", "The dog and te alien", "Coral nebula", "Butterfly nebula", "Fairytopia" ("Астероид", "Леопарда и дракона на късмета", "Кучето и извънземното", "Коралова мъглявина", "Мъглявината на пеперудата", "Приказкотопия"),... Картините й следователно говорят за изобразителното, за пространството, за други далечни светове. Специалистите говорят за несъзнаваното. Дали обаче не става дума за друго?

Родителите й, Ника Калашникова и Майкъл Андре, също художници, не са я вдъхновявали директно, въпреки че Аелита редовно ги е виждала как рисуват. Всъщност тяхната роля е била просто да предоставят на тяхното дете пространство, множество багри, платна и най-вече свободата да бъде това, което е, без отсъждане, без ограничения, да твори това, което е имала желание да твори.

Светът на изкуството се изумлява. Така де, всички деца не създават подобни чудеса, но дадена им ли е била въобще тази възможност? Ами ако отворихме възможните с нашите деца и ако сложихме на разположение, както редителите на Аелита, с какво да творят, с какво да изследват своето същество? Не тетрадки за оцветяване или от този род практики, които ограничават креативността и въображението на децата, а по-скоро средства, които отварят всички възможни перспективи. Още от съвсем малки децата имат вече много раби за разказване и някои биха го направили с радост чрез изобразяването.
 
Радост, Свобода, Могъщество, ето какво ми навяват платната на Аелита.


Официален сайт на Аелита Андре







Aurore (Зора)


Аелита Андре във вихъра си на творчеството си (видео)


Дали ще може някой да помогне за вместване на видеото, моля?


Статия от сайта Education Joyeuse (Радостно Образование), март 2012

Размисли и експериментации около едно радостно, щастливо и свободно образование. Път на пробуждане и на придружаване, по който възрастните растат също толкова, колкото и децата. Тук ще намерите размисли, експериментации, вдъхновения, книги, и идеи... Ключовите думи: Радост, Отговорност, Квантово образование, Живото, Природа, Духовност, Свързаност, Свобода, Креативност.

А от септември същата година съществува и асоциация със същото име и допълнителен сайт.