Ранното интелектуализиране на децата е вредно

Методът на моркова и тоягата не работи при децата, особено до 7 години. Днес прекалено много се консумират медии, а малчуганите не разбират съдържанието им, казва в специално интервю валфдорфският педагог от Германия Шейда Айсел.

 

Кои са основните грешки във възпитанието, които правят днешните родители?
 
Това е голяма, обширна тема. Възрастните често се увличаме и поучаваме подрастващите: „Не трябва да правиш това!”, „Това се прави така!” или „Ако направиш така, няма да получиш еди-какво си!” Грешка е да се работи с наказания и поошрения. Особено до 7-годишна възраст детето не разбира от този подход. По-правилно е да разберем какво е необходимо за развитието на нашето детето - не толкова като материални придобивки, а като поведение и  отношение, което очаква малкият човек от нас като родители и възпитатели.
 
Днес агресията между децата нараства, те отдавна не играя помежду си. Каква е рецептата за тази ситуация?
 
Трябва да забелязваме кога детето проявява агресия и да си обясним защо. Това наблюдение ще ни помогне да постъпим правилно. Често родителите изискват прекалено много от децата си. Днес прекалено много се консумират медии, а малките деца не разбират съдържанието, което се поднаса чрез тях. Интернет и многото медии може да доведат до задържане на физическото развитие на детето. Сетивата им биват заблуждавани и те не могат да се развиват правилно.
 
Трябва ли 5-годишните да тръгват на предучилищна възраст. У нас имаше оспорвана дискусия по този въпрос?
 
По възможност трябва да се избягва ранното интелектуализиране на децата и да се изчака смяната на зъбите, която показва, че детето е готово за училище. Физическото тяло на детето се оформя до 6.5 години и едва след тази възраст е добре да се развива много по-усилено ученето. Разбира се, има и времеви прозорци, които позволяват децата и на по-ранна възраст да учат -  между 5-тата и 5.5 години. И това може да е възрастта, когато детето може да учи повече. Но това би означавало да се пренебрегне физическото изграждане на детето. Ако децата тръгват по-рано на училище, се случва в по-късна възраст да имат различни здравословни неблагополучия  или проблеми с учебния материал и да отпаднат от училище.   
 
Споделяте ли поговорката: „Малки деца -  малки ядове, големи деца - големи проблеми?”
 
Можем да направим много неща не както трябва, както при малките деца, така и при големите. Ако се сгреши нещо при деца до 7 години, след това е много трудно или почти е невъзможно нещо да се коригира.
 
В днешния свят някои  момичета стават майки на 24 г, други на 35 г, трети на 47 г. Нормално ли са тези възрастови диапазони от педагогическа гледна точка?
 
Деца би трябвало да се раждат тогава, когато е дошло времето на съответните родители. Когато човек създава деца, всяка възраст има предимства и недостатъци. Това все пак е много личен и съдбовен въпрос както за родителите, така и за детето и за неговата биография.
 
Как си пробива път валфдорфската педагогика у нас.?
 
Преди 7 г. бях попитана дали бих искала да работя в България. И в резултат на нашата съвместна работа възникна първата детската градина в София. Тук има много добри, прилежни педагози и организатори. Валфдорфската детска градина бе създадена буквално от нищото. Моето участие е частица от общото усилие. Нещата се получиха и вече 4 години валфдорфската градина я има в България. Късмет е, че има и Сдружение „Приятели на Валфдорфската педагогика”, работим заедно и с антропософските дружества.  

 Светлана Желева