Милиционерска наглост – Бюджет 2011 – увеличение за полицията, намаление за образование и култура

От една стенограма на Министерски съвет, в която правителството обсъжда бюджета за догодина, стана ясно, че България се превръща в милиционерска държава, която същевременно отделя за образование и култура колкото страна от Африка.

Бюджетът на МВР е увеличен с 5% догодина, което е равно на 50 млн. лева. Това в страната с най-много полицаи на 100 хил. жители в ЕС. Общо 60 000 са служителите на министерството. Повече от Германия, Австрия, Франция и т. н. Повече на 100 хил. жители са само в Кипър, но там е по обясними причини – има гранична полиция в разделената държава и т. н. И премиерът Борисов и вицето Цветанов и дума не издумват за съкращения на МВР. Държава, подчинена на полицията. На всичкото отгоре, поради ефективната полиция, има и армия от частни охранители – към 150 000 души. Печално.

Същевременно от думите на министъра на културата Вежди Рашидов става ясно, че бюджетът за култура е наполовина от този на съседна Македония, която е с население 2 млн. и половина. Там за култура са заделили 80 млн. евро, тук – под 100 млн. лв. Най-малко в ЕС. Рашидов проси на заседанието на правителството да му дадат още 30 млн. да не остави хората да умрат от глад. Министърът Дянков прави съкращения от театрите например, които общо в страната имат 1800 души персонал. Актьорите са 1000, а както отбеляза една актриса – вече са 800, щото много умряха. И от тази скромна бройка държавата в лицето на Дянков прави съкращения.

На същото заседание министърът на просветата Сергей Игнатов обяснява, че бюджетът за образование и наука е 3.3%, а е бил 4,2%. И казва направо – под 3.5% са само неразвитите страни в Африка и Азия. А в страната има 1 млн. ученици, без учителите, има и 400 000 студенти. Това е огромен процент от населението, който е неглижиран от дянковия бюджет. Премиерът в отговор казва: Не искам да чувам! Прав е Дянков да реже. И дава примери с разхищения някъде си с имоти в чужбина.

Вицето Цветанов се усмихва като Мона Лиза и се похвали в „Панорама” по БНТ, че в МВР щели да се вместят в бюджета.

Милиционерска наглост. Лишенията и ударът на кризата да понесат образованието и културата. А увеличен бюджет за ченгетата, които хвърлят прах в очите с показни акции, докато униформените рекетьори на улицата събират рушвети и не забелязват крадците и разбойниците.

Ако някой още не е разбрал какви хора управляват в момента, време е да прогледне.

bezlogo.com

                        УЧИЛИЩЕ

http://www.cnt69.org/images/2010/divers/caisse%20ecole%20r.jpg