Добрия дух EXIF и малко съвети за начинаещи

До преди няколко месеца - неизвестен за мен, добрият дух EXIF (благодарско на Теркото, че ме светна) ме изненада много приятно. Както знаем или поне се досещаме, всяка една снимка се охарактеризира със своите параметри. Дали ще бъде тъмна или светла и каква ще бъде дълбочината на фокуса, както и колко "зърнеста" ще бъде фотографията, зависи от три основни параметъра, които определят как отразената светлина от снимания обект ще бъде запечатана за поколенията.

EXIF информацията към JPEG файловете е допълнително резюме на подробностите за дадения файл и си мисля, че е създадена точно за цифровата фотография.

На Фиг. 1 виждаме резюме на нормална снимка, направена с цифрова камера. Трите важни параметъра, които оформят качеството на снимката, това са Скорост на експонация (Shutter Speed), която се измерва в секунди (по-често в части от секундата), Бленда (Aperture Value) - безразмерна величина, пресметната като съотношението на фокусното разстояние, отнесено към диаметъра на лещата и Светочувствителност на фоточувствителния материал (фотографска лента или CCD сензор), която се определя по ISO (не съм много сигурен). Реципрочната стойност на последното - разделителна (разрешаваща) способност на фоточувствителния материал (Resolution) се измерва, както знаем, в точки за разстояние (в случая точки за инч).

 

 EXIF

 Фигура 1. Примерна извадка от EXIF информация на JPEG файл

 

Shutter Speed - Времето, през което, затворът на фотоапарата остава отворен. През това време върху сензора(филма) навлиза светлина и дава съответната реакция (фотофизична или фотохимична). Най-общо - колкото повече време светлината се експонира върху сензора(филма) толкова снимката е по-светла (за стандартните негативни филми, резлтатът е по-тъмен негатив, което пък при копирането на снимката предизвиква по-светла снимка). Като добавка - по-висока скорост на снимане води до по-висока рязкост при снимане на движещи се обекти. Минимумът за снимане без статив на неособено подвижни обекти е 1/60 s.

Aperture - ако се базираме на определението за бленда (фоточувствителност на оптиката) виждаме, че колкото е по-отворен обектива, толкова стойността на блендата е по-ниска. Или с други думи - по ниско число на "апертурата" води до по-отворен обектив и е предпоставка за проникване на повече светлина до сензора (филма), а следователно и по-светли снимки. За по-голямо удобство (по-нататък ще спомена защо е направено) стойностите на блендата са стандартизирани - 1.8, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 33. Блендата е параметърът, който влияе и върху дълбочината на фокуса. При по-затворена бленда имаме по-дълбок фокус, което се обосновава с по-голямото качество на лещите в центъра им.

Като бърз пример, може да погледнете нормален обектив за фотоапарат (Фиг. 2). Там има една огледална скала, която не се мърда, а показва нещо. В момента си гледам апарата и виждам следното - фокусиран е на безкрайност. Ако използвам бленда 4, ще имам фокус на снимката си от 10m до безкрайност. Ако обаче използвам бленда 22, ще имам фокус от 2.7m до безкрайност.

 

skala
 
Фигура 2. Скали върху обектива на фотоапарата

 

Resolution - определя се от чувствителността на сензора(филма) и е обратнопропорционална на него. На Фиг. 3 съм снимал залез, а както знаем слънцето дава адски много светлина. Използвал съм чувствителност на сензора (50 ISO) или разделителна способност 180 точки/инч и както виждате, въпреки цифровия зуум на макс, снимката изглежда сравнително прилично.

 

 Slance - 9.06.05

Фигура 3. Снимка на залез - 1/2004 s. / f/8 / ISO 50 

 

Сега, когато сме се запознали с основните параметри на една снимка, можем да се научим и как да ги използваме. Предполагам всеки от вас си е купувал филмче за фотоапарат Коника. Не знам дали сте обръщали внимание, върху вътрешната страна на кутийката има едни картинки с цифри. За 100 "асов" филм и скорост 1/250 s оптималните стойности на блендата са следните - за плаж/сняг - 16, за слънчево - 11, при наличие на облаци - 8, за облачно без слънце - 5.6 и за обекти в сянка - 4. Разбира се, това са доста гранични положения и за по-странни ситуации се препоръчва практика, светломер или автоматични настройки :)) Да не забравяме, че тези настройки са за снимане БЕЗ светкавица. При използването й, трябва да се отчете главно няйната сила, но за това - друг път.

Когато имаме нужда да променим някой от параметрите, най общо можем да действаме пропорционално, като блендата гледаме по стандартизираните стойности, представени по-горе. Примерно, ако трябва да снимаме със скорост 1/250 s и бленда 5.6, а искаме да затворим блендата на 8 (една стойност) тогава намаляваме скоростта с една стойност - 1/125 s. Същото важи до голяма степен и за чувствителността на сензора(филма). Ако трябва да снимаме с горните настройки на 100 "асов" филм, а разполагаме с 200 "асов", увеличаваме скоростта на 1/250>>1/500 s ИЛИ затваряме блендата с една стъпка - 5.6>>8.

Всичко това може да звучи малко сложно и объркващо, но повярвайте - не е чак толкоз :)) За тези от вас, които не обичат да четат много-много (като мен), а обичат да експериментират, на помощ идва EXIF информацията и цифровите камери. За онагледяване - снимката на Фиг. 3 е избрана от мен като "най-добра" от серия от 15-20 снимки. На всяка съм променял някой от параметрите с една стъпка, с цел да се науча как се снимат залези, а EXIF данните ми показват кои параметри са най-подходящи.

Желая ви успех, а ако има нещо - питайте :))