Не съм съгласен!!!

Чета си аз онлайн новия брой на "Капитал" и какво да видя - Ники Василев взел че написал статия, с която се опитва да отговори на Вени Марковски, Мария Малцева и другите критици на сключения договор с ЦАПК Прогрес за покупката на 60 000 лиценза на Windows и Office.
И не съм съгласен с аргументите, които Ники Василев извежда в своя подкрепа. Първо - това са абсурдни аргументи и ще го докажа след малко. Второ - той спори най-вече по темата отворен код срещу Microsoft, а не е това темата. Темата е - защо ЦАПК, защо не се контактува директно с Microsoft, защо обявата за поръчка в системата на ЕС е била написана на български език и никъде не фигурира думата софтуерни лицензи, защо според тръжната аргументация са поставени такива условия, които да ограничат броя на участниците (само двама) и др.
Ще коментирам само някои точки, които ме вбесиха:

"· Ако всички минем на "OpenOffice", сигурно стотици високоплатени ИТ специалисти ще го инсталират в продължение на седмици, ако работят като роботи и ако няма усложнения. Но в реалния живот винаги има. Само на моя компютър успяха на втория, а не на първия ден, и им отне много часове. (Нали не мислите, че 60 000 служители в цялата страна в един ден биха могли да натиснат едно копче и на другия ден цялата държава безпроблемно да заработи с нов продукт?)"

Моят коментар е: на Вашият компютър може да се е наложило да го инсталират 2 дена, но не знам в какво състояние е Вашият компютър. Нито знам какъв е Вашият компютър. Само знам, че OpenOffice отнема близо 10-20 минути за инсталация. Лично съм го инсталирал многократно. Секретарката в офиса дори се обърна само 3 пъти към мен за съвет как да направи нещо. Освен това Вени го е казал достатъчно добре - OpenOffice прилича на MS Office и не са толкова фрапиращи разликите.

"-Дотук заплатите на инсталиращите консултанти не биха надминали цената на лицензите на "Майкрософт". Но проблемите започват едва сега. Ще работи ли всичко ново веднага? Защо при мен идваха два пъти?"


Още веднъж ще кажа - не знам как стопанисвате своя компютър. Ако е затлачен от вируси, троянски коне, червеи и други, то и аз бих инсталирал 2 дена OpenOffice. Освен това имате противоречие - първия път казвате, че го инсталирали 2 дена, после казвате, че идвали 2 дена. Може втория ден да са дошли само за да ви покажат къде е иконата? Изобщо, не мисля че проблемът е в OpenOffice, а във Вашият компютър, щом на момчетата им е отнело толкова време.
В случай, че очаквате, че това ще се случи на 60 000 компютъра, то е редно да се запитате защо тези компютри са в такова състояние и как би могло това да се реши.

"-Колко трябва да се обучават служителите на новия продукт, за да достигнат старата скорост и качество на работа? Според мен би бил необходим еднодневен курс на всеки служител, за да се справи горе-долу. Колко да платим за тези курсове? Кой ще ги организира? Кога и къде? Нали и за тези курсове трябва да се обяви процедура по ЗОП?"



Достатъчно е да се каже - почти същото като MS Office си е, тук е Save, тук е Open, а тук Save As... Като дори това е ненужно, но в това се състоя моят кратък курс към един човек, който след това не ме потърси повече, а продължи да си работи на Open Office. Е, потърси ме още веднъж, като ми каза, че неговите файлове не можели да се отворят от някой си. Тогава видях, че са записани като нативния за OpenOffice формат и с една дребна настройка оправих нещата и повече не ме потърсиха.

· Колко струва времето на служителите? Например 50 лева на ден, без да броим вредите и пропуснатите ползи за гражданите и бизнеса за времето, когато служителите се обучават, вместо да обслужват.

Не сте коректен, когато казвате 50 лв. на ден без да споменавате продължителност. Голяма част от администрацията ползва офис пакета за дребни неща - да направят текста удебелен, да го направят курсив, да го центрират или подравнят. Ваша или на посочен от вас човек задача е да се определи кой от служителите какво обучение има нужда. Ако човекът просто пише документи, ясно е че обучението му ще бъде кратко. Ако е счетоводител, тогава може би ще е малко повече, защото там има формули и др., но дори да е 50 лв. обучението на ден и то се проведе 1 седмица само за тези, които имат реална нужда от него, то тогава пак този софтуер ще ни излезе почти безплатно.

· Как се измерва цената на хаоса, който може би ще настъпи в цялата система?

Много ми е интересно, че казвате, че смяната на един софтуерен продукт с друг би довел до хаос. Я колко банки смениха своите софтуерни системи, пък хаос не настъпи, нали? Лично съм присъствал на момент, в който искам да си платя вноска по кредитна карта и до касиерката стои човек, който казва - сега натисни тук. Точно така. Сега напиши името... така... Хаосът беше 1 ден.
Освен това, не обиждайте своите служители така, не е хубаво. Ще вземат да се обидят, тогава хаосът ще е далеч по-голям от смяната на софтуер.

· Какво да кажем на стотиците хиляди граждани и повечето от фирмите, които работят с продуктите на "Майкрософт" и които в този случай ще имат обратния проблем - няма да могат да ползват всички документи на администрацията?

Кажете им следното нещо: Вие сте данъкоплатци и вярваме, че ще сте доволни от това, че няма да изхарчим тази колосална сума пари за да ви пращаме документи като .doc и .xls, а сме достатъчно хитри, че да използваме друг софтуер, който ни излиза безплатно, че да сторим всичко това! OpenOffice е безплатен и с отворен код - защо един програмист не го промени така, че да записва по подразбиране в .Doc и .Xls при инсталация? Така ще се спести и ръчната промяна на 60 000 работни места, нали?

· Според вас има ли риск целият проект да се провали? Не ви ли идва наум, че много проекти по света в този бранш - по-прости и по-малки - се провалят. Този ли няма да се провали? Действително ли бихте рискували?

Ами вижте сега, винаги има риск, но това да не правиш нищо, това пък е безобразие. Особено на фона на финансовото състояние на държавата. Ако сте достатъчно добър министър, ще успеете да изхарчите 1/3 от милионите, които давате на ЦАПК за обучение и да спестите 2/3 без да настъпва хаос. И тези спестени пари да отидат някъде другаде.

- Софтуерна застраховка - съществува ли изобщо? И тя ли е "безплатна"?

· Как ще постъпим със съществуващия, вероятно често нелегален, софтуер в домовете на служителите? И там ли да минем на "OpenOffice"? И там ли е също толкова "безплатно"?

При софтуерът с отворен код си има ъпдейти, които са същите, като при софтуерът със затворен код, само че разликата при тях е, че не са наречени застраховка, а безплатен за изтегляне ъпдейт. Нещо да кажете?
По отношение на втория ви въпрос... Наистина ли данъкоплатците трябва да отговорят на този риторичен въпрос, след като сами си го поставят пред себе си? С какво служителите в държавната администрация са по-добри от другите, че да получават безплатен софтуер за вкъщи, платен с парите на данъкоплатеца, сиреч всеки от нас?
И да, ще минат на OpenOffice. С всичко казано дотук не виждам нещо, което да ги спре да го сторят и да е нещо, което да ги плаши.

На тия въпроси отговарям аз. Ако искате коментирайте останалата част от написаното от Министъра.