Защо?!

Изприказва се много за детската агресия, за това къде е коренът на злото. А случаите на насилие сред учениците зачестяват и бруталността сякаш няма граници. Колегите се опитваме – работим с учениците, родителите, позитивираме...Върви национални медийна кампания “Не на насилието”. Има ли някакви резултати?

Ето една приказка, написана от четвъртокласник за домашно по литература (към текста Приказката - Даниил Хармс), напечатана едно към едно от тетрадката:

NARUTO VS. SASUKE

Саске и Наруто са във водата. Саске е с шариган, а Наруто се опитва да изкара Кюби. Саске се чуди каква е тази червена чакра на Наруто. Саске казва, че Наруто е чудовище. Наруто замахва с ръка и водата отнася Саске. После се засилва и удря в корема  Саске и неговия шариган става бял. Наруто продължава да го удряв корема и Саске прави Еинджъл дроп триста и шийет на крака. Наруто се издига във въздуха, засилва се и удря Саске с две ръце в главата – той потъва във водата.

Саске излиза от водата и почва да се пързаля. Наруто пуска спит и започва да удря Саске. Саске плува по водата. Наруто скача и се засилва върху него, но Сдаске прави кадуи шокана джуццу, но на Наруто нищо не му става.. Наруто удря с крак Сске и той отново влиза във водата, опитва се да изскочи, но Наруто го удря.

Накрая Саске се издига, но Наруто след него и Наруто го удря. Наруто му вика силно, но след това Саске започва да му вика. Наруто изкарва Кюби, забива един юмрук на Саске и той се забива в скалите. Знаците на Саске излизат и той изкарва звяра си. Наруто си протяга ръката, за да удари Саске, но Саске си изкарва едното крило и Наруто не си чувства лявата ръка. Саске си изкарва и второто крило. Саске прави чидори, а Наруто расенган. Двамата скачат във въздуха и се нападат. Саске казва чидори, а Наруто расенган и става голяма черна топка от чакра. Саске забива Чидори в сърцето на Наруто, а Наруто го ударва по знака. Но Какаши е закъсняла да спре битката. Саске бие Наруто и знака му пада от главата. Наруто е на земята. Какаши вдига Наруто.

Какво да направят родителите и учителите, когато детските филмчета са низ от удари и жестока разправа? Как да стопираме желанието да “изкечиш” всеки, който ти се изпречи, щом в компютърните игри точно това умение е ценното? Няма ли кой да цензурира свирепостта и пошлостта, които се леят от екрана? Защо печалбата е по-важна от бъдещето?