Гледаме на училищата повече като на паркинги за нашите деца

Отговорностите в образованието да се прехвърлят от централната власт към хората казва Павел Лазаров* от проект "Ново образование" в интервю на Мартина Бозукова 20 Април 2010 (в www.mediapool.bg от днес, 20 април 2010 г.)

_________________________

 
Г-н Лазаров, на какво според вас, се дължи сегашното състояние на средното образование, от което всички са недоволни – родители, учители, деца? От каква промяна се нуждае то – надграждане на сегашния модел или коренна промяна във философията?

Сегашното състояние на българското средно образование е продукт основно на остарялото ни ”технократско” виждане - модел XIX век и на недемократично му управление. Остаряло е нашето отношение към образованието, смятано за ”основна грижа на държавата”. Използваме клишетата за ”въпиющата нужда от повече образование”, за положителните ефекти от разните там дипломи, за обществената полза от повече ”експерти” и титулувани специалисти.

Който се е интересувал живо от тази тема, няма как да не се е сблъскал с многобройните доказателства за обезценяването, инфлацията на образователния ценз и за импотентността на държавата в тази област. Забележете, че ...

>> цялото >>