Полицията ни въоръжена с тазери??? WTF!

Разглеждам си новините и какво да видя: "Родните ченгета с модни оръжия – пистолети Тейзър" . И си мисля...брей, аз пък се чудех какво толкова прави толкова често Цветанов в САЩ. И продължавам:
"Обучението ще бъде извършено от Мишел Масе – мастър инструктор на Тейзър Интернешънъл.

С този курс стартира проект между МВР и "Ай Ес Ди – България", а целта му e да се докаже ролята на този тип пистолети като основно помощно средство на служителите на реда в борбата им срещу престъпността.

В рамките на проекта за период от 6 месеца ще бъдат оборудвани безплатно полицейски служители от Пето РПУ към СДВР-София – един от най-големите и тежки от гледна точка на кримиконтингента." (днес.бг)

Долкото ми е известно, тазерите не се подаряват, а се ПОРЪЧВАТ. Т.е. има обмен на пари. За да се прави "безплатно оборудване", значи скоро след това (след като се "докаже" колко са важни и полезни), ще има съвсем платена и вероятно голяма поръчка. Интересното в случая е, че МВР не може да намери пари за основни консумативи на полицаите като например кубинки, униформи, компютри, бензин, обучение на криминалисти, но успява мълниеносно да уреди сделка с производител на оръжие с доста съмнителна слава. 

За справка - тазерите са ОПАСНИ. При прилагането им върху хора със сърдечно-съдови или черепно-мозъчни травми (и/или епилепсия), може да настъпи смърт. Т.е. СМЪРТ. Да не говорим за употребата им върху бременни.
Т.е. не става въпрос за някакви "модни" грачки, с които да стряскаш престъпниците, това е оръжие. Не можах да повярвам как в един от коментарите някой беше описал как тествал тазер върху пудел. Луди съграждани имаме и то определено не в положителния смисъл на думата. Но както и да е. Има документирани смъртни случаи в следствие на (пре)употребата на тазери. Как точно българския полицай ще се (само)контролира да не злоупотребява с тазера не ми е ясно. Също не ми е ясно как е уредена в българското законодателство употребата на такива средства и дали също като след смърт причинена от побой, ще се носи наказателно отговорност за смърт причинена от употреба на тазер.

Не ми се проверява с кой точно модел се прави въоражението, но доколкото си спомням преди около година най-новия модел беше излязал изключително опасен поради възможност от много по-голям токов удар от описаното. Компанията беше доставила вече огромно количество тазери на полиц. управления в САЩ и каза, че дефектът щял да бъде отстранен. Надявам се да не дават на нашите полицаи точно тези дефектирали играчки.

И както и да е. Г-н Цветанов пак ни изненада с полицейската си етика. Значи няма пари за основни консумативи за полицаите, включително бензин, но има пари за съмнителни играчки, които са забранени в някой страни, които могат да бъдат по-опасни от пистолета (с пистолета поне знаеш къде стреляш и защо, с това може да си мислиш, че само стряскаш някой, пък той да вземе да умре). И цялата сделка се афишира като "безплатна". Е какви са тези безплатни обяди не ми е ясно. Винаги някой плаща. И винаги сме ние. Само дето мен никой не ме е питал дали искам полицаите ни да са въоражени с тия боклуци и подозирам, че и никой няма да ме пита за цената, която ще трябва да платим. Било в пари или нещо друго. И се чудя, как точно е гарантирана националната ни сигурност и къде е прозрачността, която да обяснява условията при които се сключват тези сделки. Значи сделките с Русия трябва да са публични, а тези със САЩ - не? Това само на мен ли ми се вижда странно?

И не на последно място, след като министър Цветанов си има такива добри взаимоотношения със САЩ, защо не изпраща българските полицаи на обучения там, за да се научат как да събират доказателства, които се признават в съда, вместо да ги въоражава с оръжия, които ще повишат страха, но не и законността?

P.S. Не знам защо произнасят taser като тейзър, като laser и maser се четат съответно лазер и мазер на български.